Omegazuren als rem voor ALS?

The Optimist 4 jul 2023 Gezondheid

Omega-3 vetzuren zouden mogelijk de voortgang van de ziekte ALS kunnen vertragen, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omegazuren – waaronder walnoten, canola-olie (een soort koolzaadolie), pompoenpitten en lijnzaadolie – zou de ALS-patiënt ook kunnen helpen om langer te leven, stellen onderzoekers van Harvard University.

Mildere symptomen

Ze controleerden het effect van de zuren op een groep van 449 ALS-patiënten over een periode van 18 maanden, waarin 126 van de deelnemers overleden. Het niveau van omega-3-vetzuren in het bloed van de deelnemers werd gekoppeld aan de ernst van de handicap en degenen met de hoogste niveaus van alfa-linoleenzuur – een vorm van omega-3 – hadden mildere ALS-symptomen en een lager sterftecijfer tijdens de studie. Over het algemeen hadden degenen met de hoogste alfa-linoleenspiegel 50 procent minder kans om te overlijden tijdens de duur van de studie in vergelijking met degenen met de laagste niveaus.

Verband, geen bewijs

Een ander type omega-3 – eicosapentaeenzuur, dat in vette vis en vissupplementen zit – verbeterde eveneens de levensverwachting tijdens de studie. Omega-6, of linolzuur, dat voorkomt in plantaardige oliën, noten, vlees, zaden en eieren, verlaagde ook het sterftecijfer. De onderzoekers benadrukken dat ze niet hebben bewezen dat omegazuren de voortgang van ALS vertragen, maar alleen een verband hebben aangetoond tussen het niveau en de progressie van deze neurodegeneratieve ziekte.

Bron: WDDTY

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie