Oerol organiseert weekend met ‘Visuele Taal’

The Optimist 24 mei 2022 Samenleving

Na twee jaar digitaal gaat het Oerol festival weer ouderwets los op het eiland Terschelling. Deze keer met extra aandacht voor ‘Visuele Taal’.

Dove tolken

Het laatste weekend van Oerol (17-19 juni) vindt het focusweekend ‘Visuele Taal’ plaats met extra veel voorstellingen voorzien van tolken en titels. Oerol is het eerste festival dat ook dove tolken inzet. Dit zijn tolken die zelf doof zijn en voor wie de moedertaal de Nederlandse Gebarentaal (NGT) is. Daarnaast werken horende tolken en schrijftolken samen in een brede selectie uit het programma. Er zijn verder dove adviseurs, dove tafelgasten en dove jongeren als vrijwilligers op het festival actief en via de app ‘jut een tolk’ kunnen alle last-minute vragen gesteld worden over het inclusieve programma.

Toegankelijk

Om overzicht te bieden voor het weekend Visuele Taal is er een aparte pagina waarop het programma vermeld wordt en  heeft Oerol ook een filter ‘toegankelijkheid’ in het programma ingebouwd, waarbij gefilterd kan worden op fysieke, auditieve of visuele beperkingen. Zo kan je ook filteren op ‘language no problem’, waarbij muziek of visuele presentatie een grote rol speelt. De organisatie wil het Festival zo toegankelijk mogelijk maken en werkt hierin samen met Theater met Tolk, een organisatie die zich richt op het toegankelijk maken van cultuur voor doven en slechthorenden. Bovendien is Oerol bereid haar kennis te delen met andere organisaties of festivals die ook aan de slag willen met meer visuele taal.

Kaartverkoop

Oerol vindt dit jaar plaats van 10 t/m 19 juni 2022. Op donderdag 26 mei start de reguliere ticketverkoop. Meer informatie vind je hier.

Foto: Marleen Annema

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie