The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
‘Deze zomer heb ik mezelf verloren in nieuwe romans’, schreef voormalig president Barack Obama op zondag 26 augustus. ‘Ik las oude klassiekers opnieuw en hervond mijn vertrouwen in ons vermogen om gezamenlijk vooruit te blijven gaan als we naar de waarheid zoeken.’
Als voormalig president kan Barack Obama niet zomaar kritiek geven op zijn opvolger. Dat zou hem niet passen. Toch wist Obama op een schitterende manier zijn problemen met het beleid van Trump duidelijk te maken. Hij schreef geen lange tirade, ging niet als een wilde tekeer tegen zijn vijanden en viel de grondvesten van de democratie niet aan. Ook noemde hij niemand een ‘hond’ of schepte hij op over zijn eigen bestsellers. Toch maakte hij met zijn lijst een duidelijk statement. Hij plaatste de vijf boeken die hij momenteel leest op zijn Facebookpagina. Dit zijn de vijf titels op het nachtkastje van Obama:
Dit boek heet in het Nederlands Leerschool en wordt uitgegeven door De Bezige Bij. Door Obama wordt het boek beschreven als de ‘opmerkelijke memoires van een jonge vrouw’. Maar het boek is veel meer dan dat. Tara Westover groeide namelijk op in een streng mormoons gezin. Al op jonge leeftijd moeten Tara en haar zes broers en zussen risicovol werk verrichten in het bedrijf van hun vader. Het gezin leeft zo afgesloten van de gemeenschap dat er niemand is om Tara te onderwijzen. Toch slaagt Tara erin zichzelf wiskunde en grammatica bij te brengen en ze wordt aangenomen aan Brigham Young University. Daar begint haar weg tot zelfontplooiing, waarbij ze niet alleen worstelt met haar gebrek aan kennis door haar geïsoleerde opvoeding, maar ook tot de pijnlijke conclusie moet komen dat een breuk met haar familie onvermijdelijk is.
Warlight heet in Nederland Blindganger en wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Ondaatje werd bekend met zijn boek The English Patient en heeft nu alweer zijn zevende boek geschreven. Het verhaal speelt zich af in Londen na de Tweede Wereldoorlog. Twee kinderen werden door hun ouders bij vreemden achtergelaten en groeiden op in de wereld van hun voogd, bijgenaamd De Mot. Twintig jaar later kijkt een van de kinderen terug op zijn leven. Obama omschrijft het als ‘een meditatie op de blijvende gevolgen van oorlog voor een familie.’
Een huis voor meneer Biswas gaat over wat het betekent om op te groeien in een postkoloniale samenleving. Het boek werd losjes gebaseerd op het leven in Trinidad van de vader van Naipaul. Obama merkt op: ‘Na het recente overlijden van Naipaul heb ik dit boek van deze Nobelprijswinnaar opnieuw gelezen.’ Dat is opmerkelijk, want Naipaul was een controversieel figuur in de VS. Hij werd beschuldigd van islamofobie en een vrouwenhater genoemd. Desondanks is dit boek een meesterwerk.
Naast Obama, gaf ook Oprah Winfrey haar zegen aan dit boek. In februari plaatste zij het boek, in het Nederlands te lezen onder de titel Een ongewoon huwelijk, op de leeslijst van haar boekenclub. In de roman worden drama en sociale problemen mooi door elkaar geweven. Het huwelijk van de hoofdpersonen Celestial en Roy verloopt compleet anders dan verwacht als Roy wordt veroordeeld voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Obama noemde het een ‘een emotionele weergave van de gevolgen van een onterechte veroordeling op een jong, african american koppel.’
Dit geestige boek van Rosling heeft een schitterend optimistische subtitel: Feitenkennis – 10 redenen waarom we een verkeerd beeld hebben van de wereld en waarom het beter gaat dan je denkt. Dit van originele Zweedse boek werd al in heel wat talen uitgebracht, waaronder Engels. Volgens Obama beschrijft dit boek waarom we hoopvol kunnen kijken naar de toekomst van de mensheid, zolang we maar kijken naar de feiten in plaats van luisteren naar ons onderbuikgevoel. Gezien de situatie in de VS, zou dat best wel eens een goed idee kunnen zijn.
Welke boeken liggen op jouw nachtkastje? Laat het ons weten in de reacties.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties