In Noorwegen proberen ze de medicatie van psychiatrische patiënten te beperken

The Optimist 21 mei 2018 Gezondheid

Er komen steeds meer medicijnen op de markt en we krijgen dan ook al snel een pilletje voorgeschreven als we iets hebben. Met name met psychische aandoeningen wordt er al snel een receptje geschreven, met allerlei bijwerkingen tot gevolg. In Noorwegen staat een ziekenhuis dat het anders aanpakt.

Door veel medicatie die bij psychische aandoeningen wordt voorgeschreven worden personen afgevlakt en geremd in hun doen en laten. In een ziekenhuis in Noorwegen willen ze dit niet. Op een bepaalde afdeling van het University Hospital of North Norway zijn ze dan ook met een initiatief gestart. De nadruk van de behandeling wordt hier namelijk minder op de medicatie en juist meer op de patiënt. Wat is de behoefte van de patiënt? Wat is zijn of haar passie?

Kijken naar het individu

Er wordt dus meer gekeken naar het individu en wat de mogelijkheden zijn. Als iemand bijvoorbeeld graag gitaar of viool speelt, dan krijgt deze persoon hier de ruimte voor. Er wordt nog steeds wel medicatie voorgeschreven, maar wel in mindere mate. Zo kan het mogelijk zijn de medicatie langzaam af te bouwen, onder begeleiding, als hier behoefte aan is vanuit de patiënt.

Het dagelijkse leven oppakken

Tevens zijn de afdelingen niet zo groot. Zo is er op de betreffende afdeling ruimte voor zes patiënten. Naast dat er gekeken wordt naar hun hobby’s, wordt ook de focus gelegd op beweging, communicatie en het ritme oppakken van het dagelijkse leven. Dit alles gebeurt in een huiselijke omgeving, waar regelmatig verse bloemen worden neergezet en een piano in de huiskamer staat. Het is een omgeving waar de patiënt weer tot bloei kan komen en waar de medicatie niet centraal staat.

Meningen verdeeld

Ondanks de positieve kanten van de pilot, die in 2017 is gestart, zijn de meningen verdeeld. Toch zijn de ervaringen van de eerste patiënten positief. Zo geeft één van de patiënten, met een bipolaire aandoening, aan dat ze haar rust heeft gevonden en haar medicatie kon afbouwen.

Hoe denk jij over deze behandeling?

Bron: Paradijsvogels Magazine
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “In Noorwegen proberen ze de medicatie van psychiatrische patiënten te beperken”

  1. Kijken ze daar ook naar voeding?
    Met voeding is ook een flinke verbetering mogelijk.
    Ik heb dit zelf ondervonden.
    Was begonnen met rauw veganistisch eten, en werkte mij daarmee uit een zware psychose, en gebruik daarvoor geen medicijnen.
    Ook mijn schildkliermedicatie kon ik daarmee gedeeltelijk afbouwen.
    Nu eet ik nog steeds veel rauwe salade, en daarbij ook gekookte en gebakken groenten en paddestoelen.
    Zeer weinig eieren en vis. Geen vlees.
    Met eigen gebakken brood van zaden en pap van zaden en noten.
    Veel kokosolie.
    Veel zeewier.
    Kortom ketogeen met weinig eiwitten en veel rauwkost.
    Zie je leefstijl als medicijn.
    Daardoor ben ik al jaren stabiel zonder medicijnen.

  2. rMijnlijkt alleen al de nieuwe insteek verfrissend.
    Verder is de holistische aanpak een vooruitgang

  3. Beste, ik vind dat alleen verplichte medicatie gegeven moet worden als het mis dreigt te gaan. Dus bv in een zelfbindingsverklaring dat er staat bij welke symptonen verplichte medicatie. en niet bij voorbaat dat er bv instaat als je 3 weken je medicijnen bv depot niet neemt gaat de zelfbindingsverklaring, cq verplichte zorg van start. Dus minder of niet gebaseerd op het verleden of een diagnose. maar alleen voor/in de toekomst gebaseerd op symptonen wanneer het misgaat verplichte zorg. Dan is iemand meer vrij om mee te beslissen over zijn/ haar hoeveelheid medicijnen en of hij/zij wil proberen te stoppen met medicatie en een andere therapie bv natuurlijke middelen wil proberen.
    Ik vind dat je een client wel zou moeten kunnen verplichten om dan langzaam af te bouwen. dit is mijn mening.

Geef een reactie