TuesDaily: ‘Ik hoop op een lach, herkenning of mildheid’

The Optimist 17 okt 2023 Gezondheid

Lange wachtlijsten, terugvallen, hardnekkige stigma’s… De verslavingszorg in Nederland roept niet altijd positieve associaties op. Er bestaan veel vooroordelen over verslaving en verslaafde mensen, zelfs onder zorgprofessionals. Noortje van Goch gaat deze heersende overtuigingen te lijf. Ze nodigt anderen uit om met mildheid naar zichzelf en anderen te kijken.

Noortje biedt advies aan burgers en professionals die vragen hebben over verslaving en middelengebruik. Via social media deelt ze haar kennis en ervaring om begrip en compassie voor personen met een verslaving te vergroten.

Hoewel ze beseft dat ze niet in haar eentje het imagoprobleem van de verslavingszorg kan oplossen, is Noortje vastberaden om een verschil te maken. Met haar korte, prikkelende, meeslepende of grappige verhalen streeft ze naar een verandering in denkwijzen en hoopt ze bij te dragen aan het doorbreken van stigma’s en vooroordelen.

Ze heeft ervaren dat zorgprofessionals hun cliënten soms bekijken vanuit het perspectief: ‘Ik weet wat er mis is met jou’. Noortje gelooft überhaupt niet dat er iets mis is met mensen. ‘Het meeste van wat we “niet normaal” vinden aan een persoon is, een te verklaren reactie op wat diegene heeft meegemaakt.’ Een verslaving kan dan een gevolg zijn.

Noortje vindt het interessant om mensen te prikkelen door de kritische schijnwerpers die vaak op cliënten worden gericht op de hulpverleners zelf te richten. ‘Wij als hulpverleners zijn ook niet perfect, en dat wil ik graag laten zien. We mogen af en toe best een beetje nederig zijn. Met mijn bijdragen hoop ik op een lach, herkenning of mildheid, zowel naar onszelf als naar anderen.’ Ze moedigt aan om situaties in perspectief te zien en te begrijpen dat er altijd redenen zijn waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen. Zelfs als iets als ‘raar’ of ‘moeilijk’ wordt ervaren.

Noortjes berichten op social media zijn populair. Ze heeft ook een reeks korte verhalen geschreven met de ambitie om deze te bundelen en uit te geven. Wil je meer van Noortjes inzichten lezen? Neem dan een kijkje op haar LinkedInpagina.

 

Geschreven door Job Koskamp

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie