The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Een vriendschap beginnen is best lastig. Onderzoek toont aan dat miljoenen mensen zich eenzaam voelen. Maar ook op latere leeftijd kan je nog prima nieuwe vrienden maken. Dit is hoe.
In onze jeugd maken we onze vrienden op het schoolplein. Kinderen kunnen letterlijk vragen ‘wil je mijn vriendje zijn?’. Als volwassenen gaan we omslachtiger te werk. Het gemak waarmee vrienden worden gemaakt (en vergeten) is te danken aan de tomeloze energie en lage hoeveelheid verplichtingen. Zodra huwelijk, hypotheek, carrière en familie deel worden van het leven, worden vriendschappen moeilijker te onderhouden – en aan te gaan. Volgens een onderzoek uit 2016 voelt 43 procent van de Nederlanders van negentien jaar of ouder zich (wel eens) eenzaam. Dat is vervelend, want andere onderzoeken hebben aangetoond dat meer vriendschappelijke relaties leiden tot een betere gezondheid, meer geluk en een hogere mate van welzijn.
De universiteit van Kansas in de VS toonde aan dat mensen ongeveer negentig uur met elkaar moeten doorbrengen voordat ze elkaar ‘vriend’ durven noemen. Pas na 200 uur noemen ze elkaar ‘goede vriend’. Vrienden maken kost dus tijd. In een interview legt klinisch psychologe Linda Blair dit uit: ‘De basis van de meeste vriendschappen is een gedeelde ervaring’. Die ervaringen zijn er in onze jeugd ten overvloede. Maar zodra de makkelijke kansen er niet meer zijn, vergeten we wel eens dat de basis van een vriendschap meestal een gedeelde passie of interesse is. Door lid te worden van een groep of vereniging van mensen die jouw interesse delen, wordt vrienden vinden makkelijker.
Blair vervolgt: ‘de laatste jaren, maar eigenlijk al dertig jaar lang, doe ik bewust moeite om vrienden te maken. Niet om oude te vervangen, maar om nieuwe connecties te maken.’ Ze vergelijkt vriendschappen met een ui. Er zijn lagen van vriendschappen. Sommige liggen dicht bij de kern, anderen wat verder weg. En hoe verder van de kern, hoe groter de laag is. Ver weg passen meer mensen in de ui dan dichtbij. ‘Bij het aangaan van een nieuwe vriendschap heb je er dus niet direct een beste vriend bij. Je zal eerder iemand treffen die past bij die specifieke interesse op dat moment in je leven. Dat is ook positief.’
Blair geeft een aantal tips:
1. Bouw aan je zelfvertrouwen. Voordat je op zoek gaat naar vrienden, is het belangrijk dat je eerst vrienden met jezelf bent. Wat vind je leuk aan jezelf? Als je dat kan benoemen, trek je sneller mensen aan.
2. Zoek naar je passie. Als je van talen houdt ga je een taal leren, als je van de natuur houdt, word je lid van een wandelclub. Vrienden zijn waar jouw passie is.
3. Neem risico. ‘Wie niet waagt wie niet wint’ is een waarheid als een koe. Toch is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden als je vrienden wilt maken. Het is niet ‘verliezen’ of ‘afgaan’ als je iemand treft met wie vriendschap er niet in zit. Zie het als een poging, als durven en als moedig.
4. Tref elkaar op een neutrale plek. Na die eerste stap, na de connectie komt er een moment om af te spreken. Ga voor een neutrale plek zoals een koffietentje. De druk om een mooi, opgeruimd huis, lekkere koekjes en thee en andere dingen te hebben is er dan niet. Daardoor kan je je veel beter concentreren op je nieuwe vriend.
5. Stel vragen. Vragen stellen is de makkelijkste manier om aardig gevonden te worden. Mensen praten graag over zichzelf. Door oprecht te luisteren maak je indruk. Luisteren is zeldzaam dezer dagen.
6. Verwacht niet teveel. Een van de meest gemaakte fouten bij nieuwe vriendschappen is de verwachting. Je kan niet alles van één persoon verwachten. Het is realistischer en gezonder om meerdere vrienden voor verschillende redenen en activiteiten te hebben.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties