Nieuwe vorm van depressie ontdekt

The Optimist 26 jun 2023 Gezondheid

Wetenschappers van Stanford Medicine identificeerden een nieuwe vorm van depressie: Cognitive Biotype. Antidepressiva-medicatie slaat slecht aan bij deze vorm. De ontdekking brengt nieuwe inzichten in het emotionele welzijn van de mens.

Volgens cijfers van het Trimbos Instituut krijgt een kwart van alle Nederlanders in hun volwassen leven ooit te maken met een depressie. Mentale gezondheid is in sommige opzichten lastiger te waarborgen dan de fysieke gezondheid; iedereen is anders, en bij ieder mens uit een depressie zich dan ook anders. Onderzoek naar verschillende vormen van depressie brengt de wetenschap telkens een stapje dichter bij geschiktere behandelmethoden.

Moeite met plannen

Uit het onderzoek van Stanford Medicine kwam een nieuwe vorm van depressie naar voren, die de onderzoekers “Cognitive Biotype” hebben genoemd. In een groep van iets meer dan duizend mensen kreeg elke participant één van drie soorten antidepressiva toegediend, gedurende een periode van twee maanden. De antidepressiva sloegen slecht aan bij 27 procent van de patiënten – de groep gediagnostiseerd met Cognitive Biotype. Patiënten die aan deze vorm van depressie lijden, hebben moeite met vooruit plannen, zelfcontrole, concentratie en het onderdrukken van ongepast gedrag. Hersenscans toonden verminderde activiteit in twee hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor deze taken.

Andere behandelmethodes

Omdat depressie van oudsher geassocieerd wordt met stemmingsstoornissen, worden er vaak antidepressiva voorgeschreven. Dit medicijn heeft invloed op de werking van serotonine, een geluk hormoon. Voor patiënten met cognitieve dysfunctie is dit echter geen effectieve behandeling. Volgens onderzoekers zijn minder vaak gebruikte antidepressiva of andere behandelingen geschikter om de symptomen te verlichten.

Bron: JAMA

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie