Nieuwe vondsten in onderzoek naar MS

The Optimist 9 feb 2023 Gezondheid

Onderzoek wijst uit dat het Epstein-Barr-virus mogelijk een grote rol speelt bij de auto-immuunziekte MS, oftewel multiple sclerose. Dit opent de deur voor nieuwe behandeling en ook preventiemaatregelen.

Multiple sclerose is een ongeneeslijke hersenaandoening die mensen vaak in de bloei van hun leven raakt. Volgens de MS International Federation hebben wereldwijd bijna drie miljoen mensen met de ziekte te maken. Tot voor kort was er nog geen uitsluitsel over de oorzaak van de ziekte, en dus was er ook geen geneesmiddel. Dankzij nieuw onderzoek zou daar echter verandering in kunnen komen.

Wat is MS?

Bij MS ontstaan er ontstekingen in de hersenen. Die ontstekingen beletten bepaalde hersenfuncties. Onze hersenen zijn te vergelijken met een grote wirwar aan kabels waar stroom doorheen loopt. Die kabels zijn zenuwen. Op het moment dat iemand bijvoorbeeld besluit een vinger te bewegen, reist dat signaal vanuit de hersenen naar de vinger. Dit gebeurt in een fractie van een seconde via deze zenuwen.

Om die snelle reis mogelijk te maken zijn de zenuwen gevoerd met een laagje vet: myeline. Bij MS valt het lichaam van binnenuit dit vetlaagje om de zenuw aan, waardoor signalen slechter en langzamer door het lichaam kunnen bewegen. Dit kan verschillende functies doen uitvallen. De meest voorkomende klachten zijn moeheid, verslechterd zicht en moeite met bewegen of praten.

Nieuwe ontdekking

Volgens recent gepubliceerd onderzoek bestaat er een link tussen het Epstein-Barr-virus en MS. In dit onderzoek is een groep van zo’n tien miljoen militaire rekruten twintig jaar lang gevolgd. Bij 801 van hen werd MS geconstateerd via een bloedonderzoek. Binnen deze groep is getest op de aanwezigheid van antilichamen van het Epstein-Barr-virus. Op één na testte iedereen positief op deze antilichamen, wat betekent dat er een mogelijk verband is vast te stellen tussen dit virus en MS.

Het is nog niet bekend welke rol het Epstein-Barr-virus precies speelt in het ziekteverloop van MS. Wat aan de hand van dit onderzoek vooral duidelijk is geworden, is dat het Epstein-Barr-virus de kans op MS vergroot. Omdat MS een complexe ziekte is, zal er meer onderzoek moeten worden gedaan naar een geneesmiddel. Deze nieuwe vondst in MS-onderzoek is daarin een belangrijke stap.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie