Nieuwe visie op architectuur

The Optimist 9 sep 2019 Samenleving

Architecten staan bekend om hun visuele gaven waarmee ze prachtige constructies bedenken. Terwijl anderen kunnen genieten van hoe de creaties eruitzien, moeten blinden het anders bekijken. Dat doen ze door luchtstromen te voelen, resonerende geluiden te horen, muren aan te raken of geuren op te pikken. Ze gebruiken meerdere zintuigen om erachter te komen hoe de ruimte eruitziet. Deze gave is reden geweest voor de Bartlett School of Architecture om een cursus architectuur voor blinden te starten. Met hun unieke vermogen om dingen te ‘zien’, wil het opleidingsinstituut aan blinden de kans geven om zich te uiten.

Poppy Levison, een van de studenten van de workshop, legt in een interview met The Guardian uit hoe haar manier van zien werkt: ‘Ik ben opgegroeid met het analyseren van ruimtes. Ik heb geleerd altijd rekening te houden met hoe ruimtes eruitzien.’

Een belangrijk onderdeel van de workshop bestaat uit het vastleggen welk gevoel verschillende ruimtes de studenten geven. Hierbij moeten ze manieren vinden om dat gevoel leidend te laten zijn bij wat ze in hun ontwerp willen weergeven.

Minder zicht, meer visie

De workshop staat onder leiding van het DisOrdinary Architecture Project, dat als doel heeft de houding tegenover mensen met een beperking en hun mogelijkheden te veranderen. DisOrdinary promoot het sociale model van beperkingen, dat beargumenteert dat mensen alleen beperkt zijn als ze worden tegengehouden door een obstakel. Als het obstakel weg is, is de beperking ook weg.

De visueel beperkte architecten zijn zeer gevoelig voor de akoestiek van een ruimte en een overzichtelijke routing door het gebouw. Dit levert voordelen voor iedereen op. Chris Downey, een van de leraren van de cursus, is een architect die elf jaar geleden zijn zicht verloor en de verandering die dat bracht mooi verwoordt: ‘Ik heb, nu ik blind ben, meer mogelijkheden en strategieën naar een mooier ontwerp ontdekt, dan toen ik nog kon zien.’

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie