Nieuwe rubriek in het magazine: Optimistische Oplossingen

The Optimist 7 sep 2022 Samenleving

Dit jaar zag in tijdschrift The Optimist een nieuwe rubriek het levenslicht: Optimistische Oplossingen. Denk hierbij aan het oubollige fenomeen van de ideeënbus, maar dan in een nieuw jasje. Als online lezer kun je nu ook actief meedenken.

Optimistische oplossingen?

Met de rubriek willen we jou vragen om spontaan te reageren op kort gebrachte thema’s. De ingezonden reacties verwerken we en worden verkort geplaatst in het magazine en online.
In de vorige editie legden we de vraag voor: ‘Welke ideeën heb je die kunnen bijdragen aan het beëindigen van de oorlog vanuit Rusland in de Oekraïne?’. We ontvingen onder andere een reactie van Ingrid, die voorstelt om in het oorlogsgebied een enorm groot filmbeeld te laten zien, met muziek die tot bezinning moet leiden. Hieronder de ingezonden oplossingen.

Oplossingen uit de vorige editie

Beeld en muziek tegen oorlog
Aangezien techniek kan zorgen voor drone-bombarderen met duizenden doden, kan techniek wellicht ook een enorme filmprojectie tot stand brengen bij het slagveld.
Wat voor film daarop? Een klassieke muziekfilm. Hieronder omschrijf ik de vierdelige film van mensen en muziek, eindigend met de natuur als vijfde deel.
Hier is de toelichting achter de muzikale beelden:
1. Leef-tijd – 2e pianoconcert Rachmaninov; zwarte achtergrond, pianisten spelend op de voorgrond: Arthur Rubenstein, Rachmaninov zelf, Horowitz, Fedorova en anderen, eindigend met de zestienjarige Sokolov.
2. Vernietiging – WO2 herhaalt zich – Schindlers List; vioolsolo met in beeld solist en woestijnachtergrond.
3. Mensheid op aarde in beeld – De aarde vanuit de ruimte gezien (‘blue planet’); tegen deze achtergrond Beethovens 9e symfonie, Alle Menschen werden Brüder, gezongen door diverse koren (o.a. groot Japans koor met tienduizend zangers), tenslotte eindigend met één mens in beeld (uit de film HUMAN), steeds een ander mensportret in beeld.
4. Transformatie van het individu – Tsjaikovski’s Zwanenmeer; met solodans van de zwaan in beeld.
5. Liefde voor de natuur die overleeft – Stilte met alleen natuurgeluiden (vogels, wind), besneeuwde top van een berg die uitzicht biedt op berglandschap.
Ingrid Al

Positieve publiciteit
Ik stel voor dat we, mede met de hulp van alle uitgeweken Oekraïners, de Oekraïense Victoria Koblenko alsook de uitgeweken Russen – zie de Tegenlicht tv-uitzending van juli – en samen met vooraanstaande Russische en Oekraïense journalisten, wetenschappers en anderen – en met de hulp van alle EU-landen – ons gezamenlijk vanaf nu moeten toeleggen op positieve publiciteit over West-Europa – om alle Russen in Rusland hiervan vanaf nu te gaan doordringen. Om te laten zien dat wij niets liever willen dan welvaart, geluk en mogelijkheden brengen voor iedere Rus in het toekomstige Rusland. Zelfs mogelijk zo ver, dat ook Rusland lid zou kunnen worden van de Europese Unie (EU) met een belangrijke plaats voor hen daarin. Want de Russen en ook de Oekraïners zijn echte Europeanen. En daarom hoort Europa ook geopolitiek bij elkaar te komen. En ja, dat is iets van een langere adem, maar deze info-campagne is nu de enige mogelijkheid om vanuit ons veilige Westen iets te kunnen uitvoeren. Overigens: er hoeft maar iets met Poetin nu te gebeuren, en dan doet dat keerpunt zich al voor. Het is fijn als wij daarop nu al voorbereid zijn.
Verder vind ik het van belang dat we Oekraïne blijven ondersteunen in haar huidige strijd. Daar hebben al die moedige strijders recht op, ook president Zelenski. Met als direct doel: een staakt-het-vuren.
Roque Delago

Vrouwenmars
De oorlog in Oekraïne lijkt vooral een mannending, afgezien van de moedige Oekraïense vrouwen die hun land helpen verdedigen. Wat ik zie is dat mannen het besluit nemen om aan te vallen, mannen trekken ten strijde, mannen plegen oorlogsmisdaden. Daarom stel ik voor dat vrouwen zorgen voor een vredelievende tegenactie.
Wat als we honderdduizend vrouwen (of meer) uit allerlei landen verzamelen, vanuit zoveel mogelijk continenten, en dat we een witte mars lopen naar het front? Of naar Odessa? Zal Poetin het in zijn hoofd halen om de aanval te openen op ongewapende vrouwen van diverse nationaliteiten, van jong tot oud? Zal hij het aandurven om burgers uit, laten we zeggen, vijftig landen te bombarderen met een genadeloze tegenzet van die landen als mogelijke respons?
Misschien is het een naïef idee, maar soms moeten vrouwen het voortouw nemen om agressie te stoppen en mannen tot inkeer te brengen. ‘Take a walk and make love, not war.’
Petra

De nieuwe vraag

De vraag voor de volgende keer: ‘Hoe zorgen we voor eenvoudiger taalgebruik en minder complexe “oplossingen” vanuit de overheid?’
Met een positieve insteek zijn alle oplossingen welkom. Deel jouw idee via redactie@theoptimist.nl.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie