Nieuwe regelgeving zet modebedrijven aan tot recycling

The Optimist 3 feb 2023 Natuur & Milieu

Binnenkort wordt de UPV (uitgebreide productenverantwoordelijkheid) ingevoerd. Deze regelgeving verplicht fabrikanten tot inname of recycling van producten en materialen zoals kleding, huishoud- en woningtextiel. Denimmerk MUD Jeans is het eerste merk dat al jaren zo opereert.

De mode-industrie kampt met een enorm afvalprobleem. Veel materiaal wordt weggegooid en verbrand. Wereldwijd wordt minder dan één procent van het weggegooide kledingmateriaal hergebruikt voor het maken van nieuwe kleding. Met het invoeren van UPV moeten merken duurzamer met afgedankte kleding omgaan. Deze omslag zal van vele bedrijven aardig wat voorbereiding vragen. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan MUD Jeans.

MUD Jeans

MUD Jeans is het eerste circulaire denimmerk ter wereld. Dat wil zeggen dat het merk geënt is op het recyclen van textiel om de milieudruk binnen de textielketen te verminderen. Zo introduceerde het bedrijf het ‘Lease A Jeans’ concept al in 2013. Consumenten betalen maandelijks een bedrag voor een broek en na een jaar is die ‘afgekocht’, totdat de broek wordt teruggestuurd voor recyclen. In de tussentijd biedt het bedrijf in ruil voor het maandelijkse tarief reparaties aan om de levensduur van de broek te verlengen.

Volgens MUD Jeans begint duurzamere mode al in de ontwerpfase. ‘Door het gebruik van slechts een klein aantal stoffen voor het ontwerp van onze collecties, en door alleen gerecycled en biologisch katoen te gebruiken, voorkomen we overtollige stof en zorgen we ervoor dat onze jeans makkelijk kunnen worden gerecycled’, zegt CSR Manager Lea Landsberg.

Voorbeeld voor de toekomst

De filosofie van MUD Jeans is wat de nieuwe UPV-regelgeving de norm wil maken voor alle modemerken. Het wordt dan eigenbelang om het afval bij de bron te verminderen. Zo maakt de verouderde ‘uit het oog, uit het hart’ instelling plaats voor nieuwe, toekomstbestendige concepten.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie