The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
‘Van uitstel komt afstel’. Een vervelende zin om te horen, maar hij bevat vaak een kern van waarheid. Uitstellen is iets waar veel mensen last van hebben en het kan de beste overkomen. Zelfs Mozart scheen er last van te hebben bij het componeren. Uitstellen is zo’n bekend fenomeen dat er zelfs een internationale week van uitstellen bestaat. De start van die week wordt ironisch genoeg door slechte organisatie vaak uitgesteld.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die notoir uitstellen vaker last hebben van stress. Daarnaast verdienen deze mensen gemiddeld minder, zijn ze minder lang aan een werkgever verbonden en de kans is groter dat ze werkloos zijn. Psycholoog Neil Fiore bedacht een oplossing om deze mensen te helpen. Hij liet ze hun week ont-plannen.
Dit hield in dat ze eerst leuke dingen mochten inplannen die ze wilden doen. Daarna konden ze hun werk om de leuke activiteiten inplannen. Zo konden ze beter het leven leiden dat ze wilden en toch werk gedaan krijgen. Uit de resultaten kwam naar voren dat mensen met deze methode daadwerkelijk veel meer werk konden verzetten.
Twee andere Amerikaanse psychologen, Jane Burka en Lenora Yuen, bouwen voort op het werk van Fiore en zijn ont-plan methode. Ze leggen uit dat mensen die uitstellen vaak worden geïntimideerd door grote taken die ze moeten ondernemen, bijvoorbeeld een belastingaangifte. Burka en Yuen hebben bedacht dat als het weekschema is gepland, de tijd die is gepland voor werk moet bestaan uit blokken van 15 minuten. Na 15 minuten mag je dan weer even wat leuks doen. ‘Het gaat allemaal om een start maken, niet om hoe het wordt afgemaakt’, aldus Burka.
De psychologen hebben nog een laatste tip om de start van een taak wat makkelijker te maken. Zeg tegen jezelf: ik kies ervoor dit te doen, in plaats van ik moet. Laat je niet opjagen door het gevoel dat je iets moet afmaken. Doe het 15 minuten en ga dan even wat voor jezelf doen.
Bron: BBCJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wat is de bron van dit artikel?
Ik weet het niet hoor. Het klinkt inderdaad effectief, maar weerspiegelt het flits-karakter van de huidige maatschappij, en voorkomt dat men ooit nog in een flow terecht kan komen. Vaak heb je 10 – 20 min nodig om in je klus te komen, zonde om dan na 15 min te stoppen! Zelfs de belastingaangifte doen kan ontzettend bevredigend zijn als je er een uur voor bent gaan zitten. Geen stress, geen druk, gewoon doen. Het eerste artikel, meditatie-les op school, spreekt mij meer aan. Laten we onze jeugd (en onszelf :)) weer leren om de tijd te nemen. Om aandacht te geven. Om langzamer te leven, desnoods met het risico dat je langer bezig bent bent met je werk. Volharding en doorzettingsvermogen bij dingen die niet leuk zijn maar wel belangrijk. Acceptatie dat dingen soms echt moeten, ook al wil je niet.
Ik vind t eigenlijk niet iets nieuws. Het is wel vaker genoemd als oplossing – of ik heb t zelf bedacht – om naast dingen die ‘moeten’ ook leuke dingen te doen!
Mooi gezegd Sardha. Het leven is als n topsporter waarbij focus heel belangrijk is. Hoe wil je leven? Bewust en genieten van de weg ernaar toe zijn voor mij sleutelwoorden. Dan ervaar je de minder leuke zaken of als minder zwaar. Interessante kost.
Beste Guus,
Sorry dat het even duurde. De link zijn we onverhoeds vergeten toe te voegen, maar dit is de bron van het artikel: http://www.bbc.com/capital/story/20190322-why-prioritising-fun-over-work-will-stop-procrastination, die nu tevens onderaan het stuk is toegevoegd.
Met vriendelijke groeten,
De redactie van The Optimist