
The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Voor mensen die kampen met chronische migraine is er hoop. In Nederland heeft een patiënt voor het eerst een flinterdun implantaat gekregen voor deze aandoening als onderdeel onderdeel van een klinische studie. Dit gebeurde in het Erasmus MC in Rotterdam.
De migrainetherapie is ontwikkeld door het Eindhovense ‘Salvia BioElectronics’ en wordt nu onderzocht in een onderzoek bij 65 mensen in België en Australië. En vanaf nu dus ook in Nederland. Deze patiënten worden twee jaar gevolgd. Het Eindhovense bedrijf hoopt het implantaat in vijf jaar op de markt te kunnen brengen. Naast het Erasmus MC doet ook het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein mee aan het onderzoek.
De migrainetherapie bestaat uit twee flinterdunne implantaten: één net onder de huid van het voorhoofd en één net onder de huid van het achterhoofd. Hierbij komt een draagbaar extern apparaatje dat de therapie met een druk op de knop activeert. Deze behandelwijze wordt sinds 2017 ontwikkeld op de High Tech Campus in Eindhoven. Het implantaat is ontworpen om de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen te verminderen. Dit wordt gedaan door zachte elektrische pulsjes af te geven aan de zenuwen die bij de migraine betrokken zijn. Deze techniek wordt ook wel ‘neuromodulatie’ genoemd. Het wordt al tientallen jaren succesvol toegepast bij andere neurologische aandoeningen, zoals Parkinson en epilepsie.
Frank Huygen, hoogleraar Anesthesiologie bij het Erasmus MC, vertelt hoe ons zenuwstelsel elektrische signalen gebruikt om te sturen hoe ons lichaam beweegt, voelt en functioneert. Huygen voerde de eerste operatie van Salvia’s onderzoek in Nederland uit. ‘Bij migraine kunnen deze signalen uit balans raken. Neuromodulatie kan mogelijk helpen om deze verstoring te corrigeren en de balans te herstellen.’
Neuromodulatie schijnt ook succesvol te werken bij clusterhoofdpijn. Huygen benadrukt dat chronische migraine een andere aandoening is, en dat de onderzoekers graag willen onderzoeken of neuromodulatie ook werkt bij migrainepatiënten. De eerste testresultaten van de migrainetherapie zijn veelbelovend, maar er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid aan te tonen.
Volgens migraine-expert en neuroloog dr. Hans Carpay treft chronische migraine naar schatting één tot twee procent van de wereldbevolking. ‘De meeste patiënten zijn jonge mensen in de bloei van hun leven, vaak vrouwen.’ Veel van hen ervaren onvoldoende verlichting bij bestaande therapieën of medicatie. Hierdoor kunnen ze vaak nauwelijks werken en belangrijke delen van hun sociale leven missen. Bij sommigen kan de ziekte zelfs een belemmering zijn om een gezin te starten.
Maar wat is precies het uiteindelijke doel van het Salvia onderzoek? ‘We willen mensen met ernstige migraine wereldwijd een nieuwe behandelingsoptie aanbieden via hun neuroloog’, zegt dr. Wim Pollet, medisch directeur bij Salvia BioElectronics. ‘Onze missie is om mensen met chronische migraine de controle over hun leven terug te geven.’
Voor meer informatie, klik hier.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties