The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De Leidse grachten zitten vol met plasticafval. Veel van dit afval stroomt binnen een dag de Noordzee in. De grachten zijn hierdoor een bron van de plastic soep. Om het probleem in kaart te brengen, werd een gratis app ontwikkeld waarmee burgers snel en gemakkelijk plasticvervuiling kunnen vastleggen. Leiden is de eerste plek ter wereld die deze app gaat gebruiken.
De app genaamd CrowdWater werd ontwikkeld door de Universiteit van Zürich. In eerste instantie was de applicatie bedoeld om samen met de inwoners het waterpeil in rivieren te meten. De Universiteit van Wageningen voegde er extra functies aan toe om data van de plasticvervuiling in rivieren en op oevers te kunnen verzamelen.
Het gebruik van CrowdWater gaat als volgt: de plek waar het afval ligt wordt genoteerd, vervolgens wordt er een foto van gemaakt en een korte inventaris opgemaakt. Des te meer data er via de app wordt verzameld, des te inzichtelijker het wordt waar afval ligt, wie de boosdoeners zijn en wat er aan het probleem kan worden gedaan. Bioloog Auke-Florian Hiemstra zegt tegen de Volkskrant: ‘Voorheen gingen we op enigszins willekeurige plekken de grachten op. Wanneer we meer weten, kunnen we gericht het water op en onze strategie aanpassen.’
Volgens Hiemstra is het opruimen belangrijk, maar vermomt het ook de omvang van het probleem. De data die via de app is verzameld, moet weergeven hoeveel plastic er nu echt in de Leidse grachten dobbert. Daniël Siepman, een vrijwilliger die helpt om de grachten op te ruimen, vertelt aan de krant dat dit niet alleen een Leids probleem is. ‘Je ziet het ook in andere steden met veel water. En een deel van de rommel komt ook uit het achterland.’
Dat data waardevol is bij de aanpak van het plasticprobleem maakte ‘Zwerfinator’ Dirk Groot ons dit jaar duidelijk. In een interview met The Optimist vertelt Groot dat hij zijn ergernis over zwerfafval omzette in actie. Sinds 2013 zet hij zich in om het zwerfafvalprobleem op de kaart te zetten, én terug te dringen.
Bron: VolkskrantSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties