Nieuw perspectief voor uitbehandelde patiënten met terugkerende agressieve hersentumoren

The Optimist 8 nov 2024 Gezondheid

Een nieuw klinisch onderzoek van het UZ Brussel, uitgevoerd met steun van Kom op tegen Kanker, toont dat de overlevingskans op een jaar bijna is verdubbeld. Op twee jaar steeg deze kans van 1% naar 25% voor patiënten met terugkerende kwaadaardige hersentumoren, zoals glioblastoom.

De studie, geleid door medisch oncoloog prof. dr. Bart Neyns en neurochirurg prof. dr. Johnny Duerinck, combineert de injectie van twee immuunbevorderende geneesmiddelen met myeloïde dendritische cellen (lichaamseigen cellen die ons afweersysteem helpen kankercellen aan te vallen en onschadelijk maken) rechtstreeks in de hersenen. De eerste resultaten bevestigen de veiligheid en bemoedigende impact op overlevingskansen, met bijna de helft meer kans op overleving op een jaar.

De behandeling biedt daarmee nieuwe hoop voor patiënten met deze fatale diagnose. Traditionele immunotherapie via de bloedbaan toont slechts een gunstig effect bij minder dan tien procent van de patiënten. Hierdoor is deze behandeling niet breed beschikbaar, maar deze nieuwe wijze van behandelen levert hoopgevende resultaten op. De resultaten van dit onderzoek werden voorgesteld tijdens het jaarlijkse congres van de European Society of Medical Oncology (ESMO).

De eerste resultaten zijn ongezien

Van de eerste elf patiënten overleefden drie na twee jaar zonder herval van de hersentumor, en twee patiënten zijn inmiddels na drie jaar ziektevrij. Hoewel de follow-up periode van de laatst behandelde patiënten nog relatief kort is (acht tot veertien maanden), is duidelijk dat de overlevingskansen aanzienlijk zijn verbeterd vergeleken met eerdere behandelingen. Het eenjarig overlevingspercentage steeg van 36% naar 60%. De kans op ziektevrij overleven na twee jaar steeg van één op honderd naar één op vier wanneer ook het medicijn bevacizumab werd toegediend. Bevacizumab, aan lage dosis toegediend, helpt zwelling tegen te gaan in de hersenen, maar heeft geen geneeskrachtige werking tegen de kanker zelf. Uit het onderzoek bleek bovendien dat deze experimentele behandeling geen nieuwe of ongekende veiligheidsrisico’s met zich meebracht.

‘Dergelijke resultaten hebben we nooit eerder gezien.’, zegt prof. dr. Neyns. ‘Hoewel we voorzichtig moeten zijn met de interpretatie omdat het om een nog vrij beperkte groep van patiënten gaat, geloven we dat deze verbeteringen niet louter aan toeval te danken zijn.’

Onderzoek met steun van Kom op tegen Kanker

Deze baanbrekende studie is mede mogelijk gemaakt door de steun van Kom Op Tegen Kanker. Het UZ Brussel kijkt uit naar de uitbreiding van deze behandeling en het helpen van meer patiënten in de nabije toekomst.

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Bij Kom op tegen Kanker zijn we bijzonder trots dat we dit baanbrekende, veelbelovende onderzoek konden ondersteunen. Dit onderzoek biedt nieuwe hoop voor patiënten met terugkerend glioblastoom, een van de meest agressieve vormen van hersenkanker. Kom op tegen Kanker investeert steeds in onderzoek dat er echt toe doet en rechtstreeks bijdraagt aan betere behandelingsopties en overlevingskansen voor de patiënt. Tot slot kijken we erop toe dat deze veelbelovende onderzoeksresultaten snel vertaald kunnen worden naar breed inzetbare behandelingen.’

‘‘Meer informatie: https://www.goednieuwssite.org/2024/11/07/nieuw-perspectief-voor-uitbehandelde-patienten-met-terugkerende-agressieve-hersentumoren/’’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie