Nieuw onderzoek naar Lyme-vaccin

The Optimist 9 aug 2022 Gezondheid

Gezocht: duizenden proefpersonen in Europa en de VS om na twintig jaar weer een nieuw vaccin tegen de ziekte van Lyme te testen. Een vaccin is dringend gewenst omdat het aantal teken toeneemt. Niet alleen in het bos, maar ook in de tuin en in het park.

Tekenbeet

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken die besmet zijn met een schadelijke bacterie. Van de 1,5 miljoen mensen die jaarlijks in ons land een tekenbeet krijgen, lopen volgens het RIVM 27.000 de ziekte op. Zo’n 1500 van hen houden langdurige klachten aan gewrichten, hart of zenuwstelsel. Dat aantal zal waarschijnlijk toenemen, want door klimaatverandering zijn er steeds meer teken die de ziekte kunnen overdragen. Mensen zien een beet van het kleine diertje vaak over het hoofd. Dat maakt het belangrijk om risicogroepen vooraf te beschermen tegen de mogelijk ernstige gevolgen van een tekenbeet.

Proefpersonen

De onderzoekers hopen 6000 geschikte proefpersonen te vinden in Nederland, Polen, Zweden, Finland, Duitsland en het noordoosten van de VS. Zij krijgen drie injecties, zonder te weten of het gaat om het nieuwe middel of een placebo. In Nederland is het Amsterdam UMC betrokken bij het onderzoek. Het ziekenhuis zoekt expliciet volwassenen die in het verleden eerder zijn gebeten en dat ook dit jaar verwachten. Hierbij wordt vooral gedacht aan mensen die voor hun werk of hobby vaak in de natuur zijn, zoals wandelaars, kampeerders of jagers. Kleinere proeven met het vaccin zijn zonder problemen verlopen en hadden veelbelovende resultaten.

Aanmelden kan door een email te sturen naar: valor@amsterdamumc.nl.

Wist je trouwens dat de stralingsfrequentie van je mobiele telefoon teken aantrekt? Dit valt onder meer te lezen in het artikel van Sander Funneman over straling.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie