Yildiz Celie
Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...
In navolging op Black Friday, is het na Thanksgiving Day ook ieder jaar de ‘Internationale Niet-Winkeldag’ ofwel Buy Nothing Day. De dag wordt in circa vijftien landen gehouden. Iedere laatste zaterdag van november wordt opgeroepen niets te kopen uit protest tegen het meer en meer consumeren, maar vooral ook tegen de gevolgen van overproductie. Wij vroegen ons bij The Optimist dan ook af of consuminderen bij het winkelend publiek al is doorgedrongen.
Lees onder de video verder
We hebben het bij overconsumptie niet alleen over voedselverspilling, maar ook over nieuwe kleding die op de afvalberg belandt. Wist je dat alleen al in 2015 12,5 miljoen nieuwe kledingstukken de kassa niet haalden? Dit is niet alleen een verliespost van 351 miljoen euro voor de retailer, maar ook een verlies van waardevolle grondstoffen als katoen, verspilling van water en verfstoffen. Wist je dat in een katoenen T-shirt bijvoorbeeld 1.500 liter water zit?
Greenpeace heeft de niet-winkelendag overigens bestempeld als de Dag van NIKS. Zij roepen uit om op deze dag geen spullen te kopen die je niet nodig hebt. ‘Deze dag is het antwoord op ons eigen consumeergedrag en de gevolgen hiervan voor de planeet. Een fris tegengeluid tussen al dat koopgeweld’, aldus Greenpeace. ‘Vooral rondom de feestdagen, maar ook met de online uit de VS overgewaaide initiatieven zoals Black Friday en Cyber Monday, wordt er de laatste maanden van het jaar extreem veel aangeschaft, terwijl dat grote negatieve impact heeft op het klimaat’, aldus Greenpeace.
De Niet-Winkeldag werd in Nederland geïntroduceerd in 1995 door bedrijf de Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. In de jaren daarna sloten ook organisaties in Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zweden, België, Noorwegen, Duitsland, Finland, Polen en Slovenië zich aan bij de internationale campagne.
Lees ook:
Trend: ontspullen
Tips voor een minimalistische leefstijl
Eco of Ego? Waarom is consuminderen zo moeilijk
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Ik koop bijna alles secondhand.
Daar vind ik genoeg moois tussen, dus ook kleding.
Wat een onzin
Waar bemoeien jullie je mee
Ik bepaal zelf wel wat ik consumeer of niet en ook wanneer.Heb de bemoeienis van een paar luchtfietsers en azijnpissers niet nodig.
Beste Frans,
Het is inderdaad helemaal aan jou hoeveel je consumeert en waar of wanneer je iets koopt. Dat is ook het hele punt dat Consuminderen probeert duidelijk te maken. Als iedereen wat minder voorverpakte spullen, gezonder eten en duurzaam geproduceerde kleding zou kopen, zou dat de wereld in zijn geheel ten goede komen. Meedoen is niet verplicht, maar iedereen is welkom. Jij ook.
Groeten,
The Optimist.
Hallo ! Ik koop zeker al 30 jaar enkel katoen in de zomer.En zeker ook 2de hands.Wollen truien hebben mijn voorkeur ,maar het is opletten in de was.Ook sokken.Ik slaap met flanellen lakens in de winter.Op deze manier stook ik ook minder.WOLLEN sJAALTJE ,EN EEN WARME HALS,WARME VOETEN ,DAAR KUN JE MEE TEGEN DE KOU !