Niet gapen door vermoeidheid maar om ons brein af te koelen

The Optimist 24 aug 2017 Gezondheid

Onderzoekers van de State University of New York hebben een verband ontdekt tussen gapen en intelligentie. Wie flink en lang gaapt is volgens de bevindingen niet per se moe, maar is bezig de hard werkende hersenen af te koelen.

Het verband zit hem in de lengte van de gaap en het gewicht van het brein. Zoogdieren die langer gapen blijken een groter hersenvolume te bezitten. Een belangrijke bron was Youtube. Daarop vonden de onderzoekers filmpjes van gapende dieren en konden er 29 gapende diersoorten bestudeerd worden. De resultaten lieten zien dat de mens gemiddeld 7 seconden gaapt, een chimpansee 5 seconden en een muis slechts 1,5 seconde.

Omdat een gaap een manier is om meer zuurstof op te nemen, denken de onderzoekers dat we door middel van gapen ons brein afkoelen. Dat werkt op twee manieren: de koude lucht die we inademen koelt de hersens af en tegelijkertijd spannen we onze aangezichtspieren aan woordoor we bloed naar de schedel sturen die de hitte van het brein kan afvoeren. Hoe groter de hersens, hoe meer hitte, hoe langer de gaap moet duren. De samenhang tussen hersengrootte en intelligentie is al eerder aangetoond, waardoor de onderzoekers zonder veel moeite de link konden leggen. Vooral scholieren zullen blij zijn met deze uitkomst. Het is een goed excuus om uitgebreid te gapen tijdens de les.

Bron: Gatsby
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.