Nestlé en Danone werken aan 100 procent duurzame plastic flessen

The Optimist 6 mrt 2017 Natuur & Milieu

Plastic flessen zorgen voor veel vervuiling. Ze zijn namelijk gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, vullen onze vuilnisstorten en zijn niet-verteerbaar. Het is dus goed nieuws dat Danone en Nestlé Waters, twee van ’s werelds grootste fabrikanten van plastic flessen, samen een verbond hebben gevormd om voortaan hun waterflessen van 100 procent duurzame stoffen te maken.

De twee bedrijven zullen samenwerken met de startup Origin Materials, die beschikt over de technologie om houtproducten te gebruiken. In tegenstelling tot andere plantaardige kunststoffen concurreert het gebruik van hout niet met de voedselproductie.
Het plastic dat normaal gesproken wordt gebruikt om plastic flessen te maken, heet PET, of polyethyleentereftalaat. PET wordt gemaakt van twee bestandsdelen: ethyleenglycol en tereftalaatzuur. Om tereftalaatzuur te maken zijn fossiele brandstoffen nodig en dit proces bestaat uit zes of zeven chemische stappen. Origin Materials is erin geslaagd om dit proces terug te brengen tot vier stappen.

“In plaats van prijzige ruwe aardolie gebruiken wij goedkopere materialen zoals dennenhout,” zegt John Bissell, algemeen directeur van Origin Materials.

Bron: Quartz
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie