Negen op de tien basisschoolkinderen spaart geld

The Optimist 2 mei 2022 Economie

Onder het motto ‘jong geleerd, oud gedaan’ vindt 97 procent van de ouders het belangrijk dat hun kind goed met geld kan omgaan. Zo blijkt uit onderzoek van de Volksbank dat negen op de tien basisschoolkinderen spaart.

Sparen

Al op jonge leeftijd zijn kinderen bezig met sparen. Bijna negen op de tien Nederlandse basisschoolkinderen doet aan sparen. Hoe ouder het kind, hoe vaker het geld spaart. Zo spaart 76 procent van de vierjarigen en maar liefst 98 procent van de twaalfjarigen. Daarbij leent slechts 6 procent van de kinderen weleens geld van de ouders.

Zakgeld

Zakgeld blijkt daarbij voor veel ouders een essentieel onderdeel van de opvoeding van hun kind. Zo’n zes op de tien kinderen krijgt zakgeld. Hoe ouder het kind is, hoe vaker het zakgeld krijgt. Zo krijgt bijna een kwart van de kleuters, tweederde in de onderbouw en ruim acht op de tien in de bovenbouw zakgeld. Afgezien van de kleuters (19%), verdient ongeveer de helft van de kinderen zelf weleens geld, bijvoorbeeld door klusjes te doen.

Miskopen

Kinderen geven voornamelijk geld uit aan kleine speeltjes, snoep, snacks, bouwspeelgoed, games en hobbymateriaal. Desalniettemin heeft 14 procent soms spijt van een aankoop. De miskopen zijn voornamelijk speeltjes die snel kapotgaan, snoep en snacks. Dat is niet erg, aldus het onderzoek van de Volksbank. Door zakgeld te krijgen, te sparen en miskopen te doen, leren kinderen de waarde van geld kennen.

Wil je meer lezen over sparen? In deze daily krijg je vijf tips.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie