5 Tips om slim te sparen

The Optimist 24 mei 2021 Economie

Een appeltje voor de dorst is altijd handig. Alleen is het soms niet echt makkelijk om te sparen, zeker als je inkomsten onzeker of niet al te hoog zijn. We verzamelden vijf tips die je hierbij kunnen helpen, ook in tijden van corona.

Tip 1: Spaar automatisch, ook al is het een klein bedrag

Net zoals je soms amper in de gaten hebt dat je telkens kleine bedragen betaalt voor allerlei impulsaankopen, kun je ook ‘ongemerkt’ sparen. Stel een automatische afschrijving in naar je spaarrekening, op een vast moment van de maand. Ook al is dit een klein bedrag, na een jaar is het vertwaalfvoudigd.

Tip 2: Kies een zuinige maand

Hiermee bedoelen we: koop een maand niets extra. Je betaalt alleen je vaste lasten en je eten, verder niet. Je zult zien dat er opeens geld overblijft aan het eind van de maand, omdat je geen nieuwe kleding koopt, niet uitgaat, niet (jezelf) trakteert. Misschien had je dat al gemerkt tijdens de lockdowns, maar probeer ook online geen extra uitgaven te doen.

Tip 3: Koopzegels, zo gek nog niet

De rente die je op een spaarrekening krijgt is bijna nul, maar koopzegels van de supermarkt leveren al snel 5 of 6 procent rente op. Het kopen van deze zegels als onderdeel van je boodschappen gaat bijna ongemerkt. Het klinkt misschien ouderwets, maar als het helpt om makkelijker te sparen, waarom zou je het niet doen. Het kan tegenwoordig vaak met een app, dus likken en plakken hoeft dan niet meer.

Tip 4: Doe een spaarchallenge

Ga 26 of 52 weken lang sparen, en begin klein, met 1 of 2 euro in de eerste week, 2 of 4 euro in de tweede week, en zo verder. Dat kan je doen door het kleingeld in je portemonnee te gebruiken. Na verloop van tijd worden de bedragen groter, en dus wordt het lastiger om vol te houden. Maar stel dat het je een halfjaar lukt om 2, 4, 6 etc. euro te sparen. Dan heb je na zes maanden iets meer dan 700 euro gespaard.

Tip 5: Denk positief over geld

Tot slot een echte optimistische tip, speciaal voor mensen die een vervelend gevoel krijgen bij het woord ‘geld’. Misschien heb je een ongemakkelijke geldhistorie en denk je dat het te moeilijk is om te sparen. Dat vraagt om een nieuwe mindset: kijk naar de toekomst en beschouw geld als een middel, niet als een doel op zich. Gun jezelf het plezier van dat appeltje voor de dorst. Je doet het jezelf uiteindelijk cadeau.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie