The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In Zweden rijden auto’s binnenkort op benzine gemaakt van houtafval, zoals zaagsel. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse vinding om van houtresten bio-olie te maken. Het bedrijf TechnipFMC en de Twentse onderneming BTG-BTL bouwen in Zweden een fabriek om de olie op grote schaal te produceren. De olie wordt vervolgens in een raffinaderij verwerkt tot biobrandstof. Het is de eerste fabriek ter wereld die deze groene brandstof voor voertuigen produceert.
Het verwerken van houtafval tot olie wordt ook wel pyrolyse genoemd. De techniek voor de productie van pyrolyse-olie uit restafval werd ruim 25 jaar geleden bedacht aan de Universiteit van Twente. De techniek werd verder uitgerold door BTG-BTL en TechnipFMC. Eerder dit jaar kregen zij de eerste internationale opdracht voor een fabriek in het Finse Lieksa. De olie die daar wordt gewonnen uit zaagsel wordt gebruikt voor de energieopwekking van diverse fabrieken in Finland en Nederland. De fabriek in Zweden komt naast de houtzagerij van Setra in de plaats Gävle, 170 kilometer ten noorden van Stockholm. De olie wordt vervolgens verwerkt in een raffinaderij van Preem in Lysekil aan de Zweedse westkust. De opening van de fabriek staat gepland voor 2021.
De fabriek gebruikt vijfendertigduizend tot veertigduizend ton houtafval per jaar. Wat door pyrolyse ontstaat is een groen en duurzaam product dat fossiele olie kan vervangen. Op de pure pyrolyse-brandstof die uit het houtafval wordt gemaakt, kunnen jaarlijks vijftienduizend gezinsauto’s rijden. Omdat er gebruik wordt gemaakt van restafval, hoeven er geen bomen gekapt te worden of landbouwgrond opgeofferd te worden voor het verbouwen van grondstoffen. ‘Onze olie is een goed alternatief voor fossiele olie, die hierdoor onder de grond kan blijven zitten’, vertelt Gerhard Muggen, managing director bij BTG-BTL. ‘We maken gebruik van natuurlijke restproducten en zo draagt deze techniek op verschillende manieren bij aan een duurzamere wereld. Een betere vorm van energie is er haast niet te bedenken.’
De Nederlandse bedrijven verwachten dat andere oliemaatschappijen het Zweedse voorbeeld gaan volgen: ‘Het feit dat Scandinavische landen, die heel ver zijn op het gebied van duurzaamheid, voor deze olie kiezen, geeft aan dat het een product is met heel veel potentie. De toepassingen zijn legio en met alle nieuwe regelgevingen die voorschrijven dat we steeds duurzamer en verantwoordelijker met energie om moeten gaan, ontdekken steeds meer bedrijven dat pyrolyse-olie een heel goed alternatief is.’
Bron: BTG-BTLJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Zou dat echt waar zijn dat er genoeg restmateriaal is en dat er geen bomen gekapt hoeven worden?
Zoiets heb ik al eens eerder gehoord over de productie van pellets, dat zou resthout zijn…maar dat is het niet!