Waarom Nederlandse tieners het gelukkigst zijn

The Optimist 24 jul 2018 Samenleving

Examenstress, het zoeken naar meer onafhankelijkheid, moeilijke relaties met ouders en een lichaam vol hormonen maken het leven van tieners niet makkelijk. Maar niet alle tieners hebben problemen in deze belangrijke, vormende jaren. Het land waar zij wonen, kan echter wel van grote invloed zijn.

Als tieners konden kiezen waar ze opgroeien, zou Nederland een goede keuze zijn. Jongeren in Nederland hebben namelijk vaker een positieve kijk op hun ervaringen tijdens hun tienerjaren. Ze zijn gemiddeld gezien de gelukkigste, gezondste, best opgeleide en rijkste adolescenten van een van de rijkste landen ter wereld. Een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) van begin dit jaar toonde zelfs aan dat 93 procent van de Nederlandse tieners tussen de elf en vijftien jaar oud bovengemiddeld tevreden is met het leven.

Ook het daaropvolgende rapport van UNICEF toonde aan dat Nederland een van de beste plaatsen is om te wonen voor kinderen en tieners. In 2013 was Nederland zelfs de beste plaats op het gebied van materialistisch welzijn, welzijn met betrekking tot de opleiding en op het gebied van risicogedrag.

Welzijn

Nederlandse tieners vertonen dan ook erg weinig risicogedrag zoals onveilige seks, ongepland zwanger worden en alcohol- en drugsgebruik. Ook ondervinden meisjes, volgens een UNICEF-rapport uit 2017, het minste geweld ter wereld. Daarnaast zijn overgewicht en obesitas in Nederland een minder groot probleem.

De gezondheid en het geluk van de Nederlandse tieners zijn dan ook representatief voor de gezondheid en het geluk van de gehele Nederlandse bevolking. Want ook in 2018 staan we weer in de top tien van meest gelukkige landen, volgens de Global Happiness Index.

Geluk tieners

Zelfs nu de hoeveelheid geestelijke klachten wereldwijd steeds verder toeneemt, blijft in Nederland het gebruik van medicatie, zoals antidepressiva, laag. Andere landen vermoeden dat dit komt door de goede balans tussen werken en vrije tijd die we in ons leven hebben. Volgens de OECD is die balans in Nederland het beste in vergelijking met alle ontwikkelde landen. Slecht een half procent van alle Nederlanders werkt regelmatig over. Wereldwijd is dat gemiddeld dertien procent. Bovendien werkt de gemiddelde Nederlander 30,3 uur per week. Dat is veel lager dan zelfs het Europese gemiddelde van 40,3 uur. De tijd die we over hebben, besteden we aan eten, slapen en activiteiten in de vrije tijd.

Ook brengen we veel tijd door met onze families. Dat is terug te zien in de sterke band die Nederlandse tieners voelen met hun ouders. Van alle landen vinden Nederlandse vijftienjarigen het dan ook het makkelijkst om met hun ouders te praten.

Lees over: Het geheim van geluk is..

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie