MonDaily: Nederlandse Hanzesteden pakken groots uit

The Optimist 9 okt 2023 Samenleving

De Hanzesteden – een netwerk van historische handelssteden verspreid over Noordwest-Europa – zijn een rijke en bloeiende erfenis van het middeleeuwse handelsverleden. Deze steden – gelegen langs rivieren en kusten – waren ooit het kloppende hart van de handel en welvaart in Europa. Vandaag de dag herinneren hun prachtig bewaard gebleven historische centra ons aan hun roemrijke verleden.

De oorsprong van de Hanzesteden ligt in de vroege middeleeuwen, toen kooplieden en handelaren zich verenigden om hun belangen te beschermen en te bevorderen. Deze steden – met name gelegen in Duitsland, Nederland en Polen – werden onderling verbonden door een gemeenschappelijk handelsrecht. Hierdoor konden ze floreren in een tijd waarin handel van cruciaal belang was voor economische groei.

Belangrijke Hanzesteden in de Lage Landen zijn: Zwolle, Kampen, Zutphen en Brugge. Deze steden groeiden uit tot welvarende handelscentra, waar men goederen zoals hout, graan, zout, en vis verhandelden. De middeleeuwse pakhuizen en koopmanshuizen die nog steeds in deze steden te bewonderen zijn, getuigen van de enorme welvaart.

Rond de 17e eeuw kwam er een eind aan de invloed van de Hanzesteden. De trans-Atlantische handel werd steeds belangrijker. Het einde van de Dertigjarige Oorlog – die Europa in 1648 uitgeput en ontregelt, had achtergelaten – wordt dan ook gezien als het definitieve einde van het verbond. In 1980 kwamen er een aantal Hanzesteden samen in Zwolle. Daar werd het Städtebund Die Hanse opgericht. Een verbond waar tegenwoordig bijna tweehonderd steden lid van zijn. Het verbond is niet langer gericht op handel, maar de steden ondersteunen elkaar wel in het behouden van de cultuurerfgoed van de Hanzesteden.

Ook in Nederland is er nog veel aandacht voor de Hanzesteden. 2023 is uitgeroepen tot Hanzejaar. Negen Nederlandse Hanzesteden vieren het achthonderdjarige gedachtegoed. Het hele jaar door zijn er activiteiten, maar op 14 oktober pakken de steden groots uit. Tijdens het evenement 24 uur Hanze zijn er in alle negen Hanzesteden leuke dingen te beleven.

Kijk voor meer informatie op de site visithanzesteden.nl

Geschreven door Job Koskamp

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie