Nederlandse boer maakt eten weer gezond

The Optimist 22 jun 2020 Gezondheid

Ons lichaam heeft baat bij voeding met een hoge voedingswaarde. Omdat landbouwproducten de afgelopen decennia steeds minder voedingsstoffen zijn gaan bevatten, is dat nadelig voor onze gezondheid. De Nederlandse boer Arnold van Woerkom voorzag dit probleem al in de jaren ’70 en is sindsdien bezig met een oplossing. Hij startte een zoektocht naar écht gezond eten en ontwikkelde een ‘nieuwe’ manier van landbouwen.

Van Woerkom komt uit een boerenfamilie en leerde het vak van zijn vader en de landbouwschool. Hoewel hij toen al vraagtekens plaatste bij de gangbare manier van landbouw, kwam hij pas in actie toen zijn zoon ook boer wilde worden. ‘Ik voelde toen gelijk onbewust aan dat er nu echt wat zou moeten veranderen. Als we zo door zouden gaan met z’n allen, dan zou er geen toekomst meer voor mijn zoon zijn. Dus heb ik mijn mouwen opgestroopt en ben op zoek gegaan naar antwoorden’, vertelt hij aan RondOm Vandaag.

Bodemisch Food

Samen met Marco van Gurp bouwde hij een kennisnetwerk op. Met alle verzamelde informatie ontwikkelden zij een ‘nieuwe’, alternatieve manier van landbouw en noemden het Bodemisch Food. ‘Nou, nieuw, dat is het eigenlijk juist niet! Vroeger werd je als boer afgerekend op slechte grond. Nu kunnen boeren met chemie en farmacie, met techniek en machines de natuur zo bewerken dat slechte grond geen probleem is. Boeren zijn intussen heel goed geworden in het manipuleren van de natuur.’

Van Woerkom benadrukt dat je de natuur niet kunt manipuleren en vertelt dat ons eten volgens onderzoek tussen 1940 en 2002 gemiddeld 60 procent van de voedingswaarde heeft verloren.

Voeding als medicijn

Volgens de boer moeten we terug naar de oude manier van landbouw en leren wat de natuurlijke wetten zijn. ‘Chemicaliën zouden we totaal moeten afzweren en in plaats daarvan kunnen boeren natuurlijke, biologische en organische oplossingen gebruiken die passen bij de bodem.’

Van Woerkum voegt al twintig jaar de daad bij zijn woord en ziet op zijn eigen boerderij dat deze manier van landbouwen echt werkt. ‘In 2016 heb ik acht monsters genomen van aardappelen. Niet alleen mijn eigen, maar ook van boeren die niet volgens onze methode werken of daar nog maar gedeeltelijk mee zijn begonnen, of boeren die op een biologische manier werken. Gemiddeld bevatten onze aardappelen dertig procent meer voedingsstoffen.’ Nog belangrijker vindt hij de verbetering van de balans tussen de voedingswaarden. ‘Ons geproduceerd voedsel bevat de voedingsstoffen die ons lichaam van ons voedsel vraagt.’ Van Woerkom: ‘Mijn hoop is dat we er samen voor kunnen zorgen dat onze voedselproductie weer in balans is. Niet alleen de producenten moeten hiervoor knokken, ook de consumenten. Het is een strijd die we samen moeten winnen. Als ons eten weer voedzamer wordt zullen we er allemaal op vooruit gaan. We zullen minder pijn en leed hebben, langer zelfstandiger kunnen leven, onze hormoonhuishouding wordt stabiel, het metabolische systeem gaat optimaal functioneren, we voelen ons niet alleen fitter, maar ook beter in ons vel. Daarnaast zullen ook zorgkosten dalen. Goede voeding bewijst keer op keer in onderzoeken dat het ziektes kan voorkomen én genezen. Voedsel als medicijn dus, zonder schadelijke bijwerkingen. Dit is de tijd om aan iedereen te laten zien: het kan wél anders!’

Meer informatie vind je op www.bodemischfood.nl

Bron: RondOm Vandaag
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie