Nederlands bedrijf strijdt al decennia voor malariavrije wereld

The Optimist 25 apr 2022 Gezondheid

Niet alleen vandaag, op Wereld Malaria Dag, is aandacht voor malaria dringend nodig. Voor het eerst sinds 2000 zijn er meer besmettingen en meer doden ten gevolge van malaria. Dit is een direct gevolg van de coronapandemie. Gelukkig zijn er wereldverbeteraars die de strijd met malaria onvermoeid aangaan.

Malariavrij in 2030

Arnoud Aalbersberg, Chief Mosquito Officer van de Travel Health Group, is iemand die zich al vele jaren inzet voor de strijd tegen malaria. Het Nederlandse bedrijf stelt alles in het werk voor een malariavrije wereld in 2030. Een visie die nu, met nog acht jaar te gaan, nog belangrijker is. Het bedrijf van Aalbersberg heeft de afgelopen 30 jaar al ruim 45.000 geïmpregneerde klamboes, (waarvan 9.000 bedrukte) in risicogebieden gedistribueerd.

Trendbreuk

Malaria is een vermijdbare infectieziekte en sinds 2000 liet het aantal besmettingen en het aantal dodelijke gevallen van malaria een dalende lijn zien. Maar sinds kort lopen de cijfers weer op. Het zwaarst getroffen is de Afrikaanse regio. Dit wordt door de WHO in direct verband gebracht met onder meer het teruglopen van de malariapreventie-maatregelen door de coronapandemie. Wereldwijd wordt het aantal malariagevallen in 2020 geschat op 241 miljoen in de 85 landen waar de ziekte endemisch is.

Impact report

In 1992 startte Arnoud Aalbersberg samen met zijn vader het bedrijf Travel Health Group om reizigers te beschermen. In 1999 nam Arnoud het bedrijf over: ‘Vanaf het begin, 30 jaar geleden, hebben we ons ingezet voor het terugdringen van het aantal malariabesmettingen en daarmee het aantal doden ten gevolge van malaria.’ Hij presenteert jaarlijks het Malaria Impact Report en maakt zich met zijn bedrijf en het merk Care Plus®, én de gratis distributie van geïmpregneerde, bedrukte klamboes hard om malaria te bestrijden. Voor wie op reis gaat naar landen waar het risico op malaria aanwezig is, kan een goede voorbereiding geen kwaad. De geïmpregneerde klamboes, sokken en DEET-producten van de Travel Health Club zijn bekroond door internationale vakjury’s. Zie voor meer informatie: www.careplus.eu.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie