Nederlands bedrijf gaat afvalprobleem in India tegen

The Optimist 29 sep 2017 Natuur & Milieu

Met zo’n 1,3 miljard inwoners is India een groot land, met een groot afvalprobleem. Zo ook in de Indiase miljoenenstad Bangalore. Deze stad groeit enorm snel, maar het afval ook. Omdat het op deze manier niet langer door kon gaan, besloot een Indiase rechter in 2015 regels op te stellen. Het Nederlandse bedrijf SweepSmart besloot India een handje te helpen.

In 2015 besloot de rechter al dat elk huis in Bangalore over drie vuilnisbakken moet beschikken. Een voor organisch afval, een voor droog herbruikbaar afval en een voor restafval. Naast de drie vuilnisbakken die elk huis in zijn bezit moet hebben, zijn er ook 180 afvalsorteercentra opgezet. Het gevolg van deze uitspraak was dat er minder afval op straat bleef liggen, verbrand werd of op een vuilnisbelt terecht kwam.

Het begin van SweepSmart

In diezelfde periode was Silvia de Vaan, één van de oprichters van SweepSmart, in India. Hier werd zij met al het afval en de daardoor ongezonde leefomstandigheden geconfronteerd. Samen met Niels van den Hoek besloot ze SweepSmart op te zetten, met financiering van het Dutch Good Growth Fund van het ministerie van buitenlandse zaken. Hierdoor werd het mogelijk om drie van de 180 afvalsorteercentra om te bouwen zodat ze voldoen aan strengere eisen. Hierdoor konden De Vaan en Van den Hoek een poging doen om de afvalverwerking in Bangalore te verbeteren.

Betere werkomstandigheden

Door de veiligheid, administratie en hygiëne bij de drie sorteercentra te verbeteren, ontstonden er betere werkomstandigheden. Met als gevolg dat werknemers het afval niet meer zittend op de grond sorteren, maar aan de lopende band staan met beschermende kleding.

Daarnaast wordt het afval tegenwoordig in aparte containers gesorteerd, met elk zijn eigen categorie. Inmiddels zijn er al zo’n dertig verschillende categorieën, zoals papier, kokosnootschillen en petflessen. Bepaalde producten kunnen hierdoor opnieuw gebruikt worden of doorverkocht worden aan handelaren.

Zowel betere werk- als leefomstandigheden

Het gevolg van de hulp van SweepSmart is dat er in de drie sorteercentra per dag bijna twee keer zoveel afval gesorteerd wordt dan voorheen. Hierdoor is er meer winst en zijn de salarissen van de werknemers verhoogd, wat op maandbasis een aanzienlijk verschil maakt. Door deze verbetering zijn niet alleen de werkomstandigheden verbeterd, maar zijn ook de leefomstandigheden verbeterd. SweepSmart en het stadsbestuur zien het nog steeds heel positief in. SweepSmart denkt zelfs de capaciteit nog meer te kunnen verhogen. Daarnaast zien zij nog vele mogelijkheden om het afvalprobleem aan te pakken.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.