Nederlanders massaal aan het ontspannen

The Optimist 10 feb 2021 Gezondheid

Na jaren zonder echte sneeuwval, kwam het de afgelopen dagen ineens met bakken uit de lucht. Sneeuwballengevechten en sleeritten zijn weer razend populair. Op sommige plekken in Nederland kan je zelfs skiën en snowboarden. De timing kon haast niet beter, want dit is dé manier om ontspanning te vinden met een buitenactiviteit.

Buitenlucht is goed voor de gezondheid. Waar we tegenwoordig veel binnen zitten, vormt het winterse weer een perfecte plotwending. Beweging helpt om spanning eruit te gooien, en laat dat nu precies zijn wat Nederland massaal is gaan doen. Sleeën, sneeuwballen gooien en zelfs skiën en snowboarden zijn in een dag tijd vaste prik geworden. Gezinnen wandelen met hun kleintjes achterop een slee, kinderen maken sneeuwpoppen, en je moet uitkijken dat je niet plotseling geraakt wordt door een sneeuwbal; in Amsterdam deed zelfs de politie mee.

Een verlichting van de coronadip

Gevoelens van somberheid en psychische klachten nemen in coronatijd sneller toe dan gemiddeld. Mensen raken in een zogenaamde ‘coronadip’. Een paar uurtjes in de sneeuw kunnen hierbij goed helpen. Bewegen is de meest eenvoudige remedie tegen een dip, en door bijvoorbeeld mee te doen aan een sneeuwballengevecht, of van een helling af te sleeën, ben je daar actief mee bezig. Dit zorgt voor meer gelukshormonen.

Schaatsen op natuurijs

Met de temperatuur die de hele week nog ruim onder het vriespunt blijft steken, verdwijnt de sneeuw niet zomaar. Ook het water zal blijven bevriezen waardoor de kans om op natuurijs te kunnen schaatsen sterk aanwezig is. Reden genoeg om – warm gekleed – naar buiten te gaan. Wil je weten hoe dik het ijs moet zijn om er veilig op te kunnen schaatsen? Kijk dan naar dit praktische filmpje van weer.nl

Bron: NPO Radio 1
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie