NASA komt met nieuw beademingsapparaat voor COVID-19 patiënten

The Optimist 27 apr 2020 Gezondheid

Op meerdere plekken in de wereld wordt gewerkt aan nieuwe beademingsapparaten om tekorten op IC’s op te vangen. Dat vonden ze bij NASA geen rocket science. In hoog tempo (37 dagen) construeerde een team van toptechnici een nieuw apparaat dat inmiddels is getest door artsen van Icahn School of Medicine van het Mount Sinai ziekenhuis in New York.

Het apparaat, met de toepasselijke naam VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally), is ontwikkeld door NASA-ingenieurs van het Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië. Het is de bedoeling dat het nieuwe apparaat als basismachine wordt ingezet en dat het beperkte aantal traditionele beademingsapparaten in de VS zo beschikbaar komt voor patiënten met de ernstigste COVID-19-symptomen.

Via een spoedprocedure wordt nu bij de FDA goedkeuring voor het beademingsapparaat gevraagd. Dit is een kwestie van dagen. VITAL kan sneller worden gebouwd en gemakkelijker worden onderhouden dan een traditioneel beademingsapparaat en bestaat uit veel minder onderdelen, waarvan er vele momenteel beschikbaar zijn voor potentiële fabrikanten via bestaande toeleveringsketens. Dankzij het flexibele ontwerp kan het ook worden aangepast voor gebruik in veldhospitalen die worden opgezet in congrescentra, hotels en andere faciliteiten met hoge capaciteit in de VS en over de hele wereld.

NASA biedt een gratis licentie aan voor VITAL en zoekt momenteel contact met commerciële partijen in de medische industrie om fabrikanten voor het apparaat te vinden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie