NASA deelt videofragmenten van historische vliegexperimenten

The Optimist 21 jul 2017 Natuur & Milieu

We kennen de beelden van maanlanders, gelanceerde raketten en indrukwekkende Space Shuttles. Maar voordat iets de ruimte in gaat, moet er veel worden onderzocht en getest. De NASA heeft haar historische videoarchief nu gedeeltelijk online gezet.

Fans van experimentele vliegtuigen uit de 20e eeuw kunnen hun hart ophalen. NASA’s Armstrong Flight Research Center is begonnen hun gehele historische archief op YouTube te zetten. Zo komen honderden markante video’s van allerlei verschillende testvluchten en vreemde vliegtuigen van de afgelopen 70 jaar binnen handbereik van het grote publiek.

De video’s gaan terug tot 1946 toen het National Advisory Committee for Aeronautics begon met het uitvoeren van vliegproeven in de Californische Mojave-woestijn. Een van de eerste video’s die tot nu toe verschenen is toont testvluchten van de beruchte Bell X-1 in 1947. Dat was het eerste vliegtuig dat door de geluidsbarrière brak met de legendarische piloot Chuck Yeager achter de stuurknuppel.

Het is af en toe aandoenlijk om het amateurisme te zien waar alles mee begon. Liefhebbers van deze beelden zijn gewaarschuwd: er komen ongeveer 500 video’s online en ruim de helft is al op YouTube te vinden.

Bron: NASA
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.