Na vier jaar weer op eigen benen

The Optimist 29 jul 2020 Gezondheid

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft mogelijk een nieuwe sleutel gevonden in de behandeling van dwarslaesiepatiënten. Patiënten die al jaren aan de rolstoel gekluisterd zijn, kunnen met behulp van stroomstootjes weer staan.

Een prachtig resultaat

Door het gebruik van stroomstoten waren de benen van patiënten in sommige gevallen sterk genoeg om het eigen gewicht te kunnen dragen. ‘Binnen vijf dagen, zonder enige vorm van rehabilitatie of trainingen en na jaren van complete verlamming. Dat is een prachtig resultaat’, vertelt onderzoeksleider dr. Sanjay Harhangi aan RTL Nieuws.

Ook voor de patiënten was dit een heel bijzonder moment. ‘Het inbrengen van het apparaat dat de stroomstootjes geeft is bovendien een relatief eenvoudige ingreep.’

Een knoop over het hoofd gezien

Een zenuwknoop, de spinale ganglion, wordt door de stroomstootjes gestimuleerd. Hierdoor worden spierreacties opgewekt in de benen. Volgens de wetenschappers wordt deze zenuwknoop vaak over het hoofd gezien in onderzoek naar dwarslaesies; er wordt vaak enkel gekeken naar het stimuleren van het ruggenmerg zelf en niet specifiek naar de zenuwknoop.

De vijf deelnemers die meededen aan het onderzoek hadden allemaal al minstens vier jaar een volledige dwarslaesie, hierdoor konden ze al jaren niks meer met hun benen. De bovenbeenspieren werden bij alle deelnemers geactiveerd en bij een deel lukte het om met wat ondersteuning te staan.

Het is dus gelukt om mensen te laten staan, of ze ook zouden kunnen lopen is niet duidelijk. Daar is meer onderzoek voor nodig. ‘We moeten nog uitzoeken of we hun benen een precieze loopbeweging kunnen laten maken’, aldus de onderzoeker.

Bron: Rtlnieuws,nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie