Na het lezen van deze Daily heb jij geen reden meer om de fiets te laten staan

The Optimist 25 mei 2018 Gezondheid

Nederland is een echt fietsland. Toch wordt steeds vaker voor de auto gekozen. Maar nu is er een extra reden om toch op die fiets te stappen. Natuurlijk heeft fietsen vele voordelen. Zo verbrand je kilocalorieën omdat je in beweging bent en daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu én je portemonnee. En je brein? Die profiteert ook van je fietstochtje.

Lekkerder in je vel

Als je in beweging bent, maak je stofjes aan waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Je herkent het misschien wel: je ziet op tegen dat rondje hardlopen of een andere workout, maar achteraf ben je blij dat je het gedaan hebt en voel je je blij. Ook met fietsen is dit het geval. Zo laat onderzoek zien dat je gelukkiger wordt van fietsen. Het verlaagt spanning en depressie en verbetert je mentale gezondheid. Daarnaast kan het je zelfvertrouwen geven en kun je door te fietsen positiever naar jezelf gaan kijken. De stofjes die voor deze positieve effecten zorgen zijn bijvoorbeeld dopamine en serotonine. Maar ook zorgt de beweging er voor dat hormonen als adrenaline en cortisol weer beter in balans worden gebracht, waardoor we minder last hebben van die vervelende spanning.

Een fitter brein

Maar naast dat je lekkerder in je vel komt te zitten, wordt ook je brein een stuk fitter. Wist je bijvoorbeeld dat je door te fietsen je geheugen kun verbeteren? Daarnaast wordt het makkelijker om te plannen én redeneren. Dit komt tot stand omdat de verschillende delen die zich in ons brein bevinden beter kunnen communiceren door te fietsen, met als gevolg dat onze cognitieve capaciteit vergroot. Ook op latere leeftijd is het goed om te blijven fietsen of om op een andere manier te bewegen. Naarmate we ouder worden gaan de hersenen namelijk steeds wat meer achteruit. Fietsen kan dit tegengaan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat dit veilig blijft.

Geen reden meer om die fiets te laten staan, toch?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie