Mono op zomerkamp

The Optimist 31 jul 2019 Samenleving

Zomerkampen kenden in de jaren direct na de crisis een moeilijke tijd met een krimpend aantal deelnemers. Sinds 2016 vinden de kampen weer de weg omhoog en verwelkomen ze elk jaar meer deelnemers. De organisaties achter de zomerkampen proberen ieder op een eigen manier een mooi programma te bieden, maar ze hebben één ding met elkaar gemeen: het gebruik van mobiele telefoons wordt afgekeurd.

Froukje Hajer van Steunpunt Kindervakanties zegt hierover tegen de NOS: ‘Een smartphone biedt heel veel, maar niet dat wat een zomerkamp kan bieden. Even weg zijn met leeftijdsgenoten doet wat met kinderen’. Veel kamporganisaties hebben zelfs een telefoonbeleid opgesteld voor jonge kinderen.

Wisselend aanbod

De kamporganisaties doen goed hun best om een divers aanbod aan de kinderen te bieden en ze zo bezig te houden. Zo zijn er traditionele thema’s als zeilen, vlotten bouwen en paardrijden, maar er zijn ook kampen voor 3D-printen, zumba-les en lasergamen. Het succes van het diverse aanbod is te zien in het groeiende aantal deelnemers en de stijgende prijzen van de zomerkampen.

Ouders zien de kampen als een soort kinderopvang tijdens de vakantie, zo schreef Dagblad van het Noorden. Dit komt vooral goed uit voor gezinnen waarin beide ouders werken. Het belang van de zomerkampen is voor zulke gezinnen groot.

Samenhang creëren

De kampen zorgen voor samenhang tussen de kinderen door samen activiteiten te doen en is goed voor hun sociale ontwikkeling. Directeur Hein Roovers van Vinea verwoordt het in een interview met het Eindhovens Dagblad als volgt: ‘De filosofie is dat je met leeftijdgenoten in een week een bubbel creëert. Door welke activiteit die beleving ontstaat maakt niet uit.’

Dat het gebruik van telefoons wordt ontmoedigd is vanwege alle activiteiten meestal geen bezwaar. De kinderen gaan volledig op in hun omgeving en krijgen vaak wel toestemming om ’s avonds even gebruik te maken van hun telefoon.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie