MonDaily: Zandkasteel opent zijn deuren voor iedereen

The Optimist 5 feb 2024 Samenleving

Ontwerpbureau D/DOCK onthult de transformatie van het interieur van Zandkasteel, waarbij een “iconisch en architectonisch meesterwerk” in Amsterdam-Zuidoost opnieuw tot leven komt. D/DOCK transformeerde het interieur van het kantoorgebouw Zandkasteel tot een “Interne Stad”, waarin bewoners en kantoorgebruikers voorzieningen delen.

Het monumentale gebouw kenmerkt zich door het ontbreken van 90 graden hoeken. Het gebouw, oorspronkelijk voltooid in 1986, is ontworpen door het architectenduo Ton Alberts en Max van Huut voor de Nederlandsche Middenstandsbank (NMB). In 2017 kreeg Zandkasteel zijn monumentale status.

Het navigeren door de kolossale schaal van Zandkasteel was een uitdaging. Door sociale elementen toe te voegen die een gevoel van intimiteit en verbinding creëren, wil D/DOCK de indrukwekkende architectuur behouden. Tegelijkertijd willen ze de gebruikersvriendelijke toegankelijkheid bevorderen.

Het concept van de ‘Interne Stad’ krijgt vorm door een ontwerp met straten, pleinen en parken. De ontvangsthal op de eerste verdieping dient als het kloppende hart van het gebouw, waarbij verschillende kantoren, co-workingruimtes, vergaderruimtes en horecagelegenheden met elkaar worden verbonden. Hierdoor worden bewoners van de 263 appartementen in het gebouw, evenals externe gebruikers, bedrijven en buren, samengebracht in een mix van privé- en openbare ruimtes.

Het gebouw bevat nu thematische pleinen die activiteiten als leren, kunst en ontspanning bevorderen. D/DOCK hoopt hiermee creativiteit, samenwerking en spontane ontmoetingen aan te jagen.

Het gebouw moet een positieve sociale impact hebben. Daar zorgt de introductie van het concept ‘blended use’ voor. Het idee is dat kantoorgebruikers, bewoners en buren samenkomen in het gebouw. Daardoor ontstaat een dynamische sfeer. Zo bevat Zandkasteel een auditorium waar een kantoorgebruiker een presentatie kan geven tijdens de werkdag. ‘s Avonds en in het weekend verandert het in een bioscoop waar de hele gemeenschap van kan genieten. Deze inclusiviteit zorgt voor diverse mogelijkheden en activiteiten, van kunsttentoonstellingen tot sport- en culturele bijeenkomsten. Zo moet Zandkasteel een levendig centrum worden, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de omwonenden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie