MonDaily: Socialdebt

The Optimist 18 mrt 2024 Samenleving

Het aantal jongeren met problematische schulden is in de afgelopen 5 jaar met 70% gestegen naar 34.000 jongeren per jaar. Rotterdam spant de kroon en is de ‘schuldenhoofdstad van Nederland’ met circa 10.000 jongeren met problematische schulden. Jamal Oulel komt uit Rotterdam, hij ervoer zelf hoe moeilijk het was om hulp te vinden. Dat besef en de frustratie die daar bij kwam kijken zetten hem ertoe Socialdebt op te richten.

Socialdebt is een stichting die jongeren met beginnende schulden helpt om uit de vicieuze cirkel van de schuldenproblematiek te ontsnappen. Jongeren kunnen de app downloaden en een kennismakingsgesprek aanvragen. Nadat ze hun situatie hebben uitgelegd, wordt er samen een plan gemaakt. Vervolgens lost Socialdebt schulden tot 2500 euro in één keer af. Zo gaat een jongere van verschillende schuldeisers naar één schuldeiser. Dat biedt rust en structuur.

Socialdebt is er voor jongeren met een beginnende schuld. Vaak kunnen jongeren met problematische schulden wel terecht bij andere instanties, maar Jamal legt uit dat juist de jongeren met een beginnende schuld tussen wal en schip vallen. ‘Ik merkte dat toen ik jong was ook. Toen ik te maken kreeg met schulden en schuldeisers klopte ik aan bij de gemeente. Toen werd mij verteld dat mijn schuld te laag was.’ Dat vindt Jamal iets geks, voorkomen is immers beter dan genezen.

Jongeren worden begeleid door de medewerkers van Socialdebt. ‘Daarnaast belonen wij goed gedrag. We komen deelnemers dan tegemoet, bijvoorbeeld met boodschappentegoed, OV-tegoed of het verminderen van de schuld.’ De stichting is een revolverend fonds, dat betekent dat ze al het geld dat zij uitgeven ook weer terugkrijgen, de jongeren lossen immers hun schuld af. Natuurlijk maakt Socialdebt ook kosten, maar die dekken ze door afspraken met de schuldeisers. ‘Stel een jongere heeft 100 euro schuld bij een zorgverzekeraar. Wij benaderen die verzekeraar dan, schetsen de situatie en doen ze een voorstel. Wij betalen niet de volledige schuld, maar zullen hem wel binnen 24 uur betalen, dat kunnen de jongeren niet. Bovendien hoeft er geen duur incassobureau ingeschakeld te worden.’ Mede daardoor kan Socialdebt heeft Socialdebt ook de mogelijkheid tot het belonen van goed gedrag.

‘Het incassosysteem dat we hier in Nederland hebben, maakt winst op mensen die hun schulden niet kunnen betalen. Het idee dat we die mensen beboeten is eigenlijk te gek voor woorden. Ik denk echt dat we met Socialdebt een manier gevonden hebben om dat systeem te doorbreken.’ Lachend zegt hij dat de incassobureaus best een beetje bang zijn voor Socialdebt. ‘Ik denk echt dat de maatschappij de schuldenproblematiek over tien jaar heel anders aanpakt, ik hoop dat Socialdebt daar dan aan heeft bijgedragen.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie