MonDaily: PeasWeek

The Optimist 29 jan 2024 Natuur & Milieu

Al meer dan anderhalf jaar is Chantal Engelen bezig met haar project Peas Of Me. In haar camper trekt ze rond en bezoekt ze “Peasmakers”. Dat zijn inspirerende voedselveranderaars die werken aan de  voedselketen van de toekomst. Op haar website vertelt ze over deze Peasmakers en haar persoonlijke zoektocht.

In de zomer van 2022 besloot Chantal om het helemaal anders te doen. Lange tijd zette ze zich in voor haar bedrijf Kromkommer, een bedrijf dat voedselverspilling tegengaat. ‘Ik merkte dat ik heel veel aan het knokken was: vechten tegen het systeem; grote partijen die niet willen veranderen. Op een gegeven moment wilde ik dat niet meer. Ik merkte dat ik niet meer paste in mijn leven. Ik wil me juist omringen met mensen die laten zien dat het wel kan, daar mijn energie op richten.  Maar ook op persoonlijk vlak knelde het. Ik woonde in de stad en miste de natuur. Ik voelde me niet op mijn plek in het stramien van groter en meer, en huisje boompje beestje is niet mijn ding. Maar wat moet je met dat gevoel?’ Op een gegeven moment kreeg ze een idee, dat idee noemde ze Peas Of Me.

Vanaf jongs af aan was Chantal al bezig met voedsel en het systeem daar omheen. Ze groeide op in Brabant in het restaurant van haar ouders. ‘Na school was ik vaak te vinden tussen de dieren bij boerderijen in de buurt. Ik was toen al bezig met de wereld om mij heen en snapte niet waarom mensen er zo’n zooitje van maakten. Dat snap ik eigenlijk nog steeds niet.’ Nu rijdt ze met haar campertje langs al die Peasmakers, gaat ze er aan de slag en vertelt zij hun verhalen.

‘Ik wil mensen inspireren en laten zien dat het anders kan. Dat je als voedselveranderaar kunt bijdragen aan een betere, duurzame wereld door te werken vanuit je hart en je te laten leiden door wat je echt belangrijk vindt.’ Daarnaast schrijft ze ook over haar eigen zoektocht. ‘Deze reis is heus niet altijd makkelijk, maar dat is het leven in geen enkele situatie.’

Nu zit ze in Portugal en schrijft ze over de Peasmakers daar. Recent startte ze een Petje Af campagne. Mensen die haar steunen en bij willen dragen aan haar verhalen kunnen geld doneren. Ook wij steunen Chantal. Deze week staat daarom in het teken van haar verhalen! Elke dag plaatsen wij een blog dat Chantal schreef. Wilt u meer over haar te weten komen klik dan op de link naar haar site en neem dan ook een kijkje bij haar Petje Af campagne!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie