MonDaily: Nooch Footwear komt in actie

The Optimist 22 jan 2024 Natuur & Milieu

‘Dit is onze hartenkreet!’, dat schreef Stefan Wobben op LinkedIn. Hij is samen met Lotte Mulder founder van Nooch Footwear. Een bedrijf dat 100 procent plantaardige schoenen maakt en verkoopt. Ze zijn klaar voor de volgende stap van hun bedrijf, maar hadden nog wel wat orders nodig.

Onlangs publiceerde Follow the Money een artikel over het leer van de schoenen van Adidas. Uit hun onderzoek blijkt dat veel leer afkomstig is van Braziliaanse vleesproducenten die bekendstaan om hun betrokkenheid bij de ontbossing van de Amazone. Nooch ziet dit soort misstanden in de schoenenindustrie en wil een tegengeluid bieden.

‘Het idee begon acht jaar geleden op een eco-glamping in Spanje. Daar ontmoette ik Lotte, een schoenontwerpster die de mode-industrie de rug toekeerde om een nieuw avontuur aan te gaan in harmonie met de natuur.’ De twee bundelden hun krachten en na veel nadenken, testen en noch meer nadenken ontwikkelden zij een volledig plantaardige en zero-waste schoen.

Nooch verkoopt niet uit voorraad, maar werkt met een made-on-demand productiemodel. Dat betekent dat de productie pas start nadat ze vierhonderd bestellingen hebben ontvangen. Dit om onnodig transport te vermijden. Ze beperken hiermee ook de kosten van het voorfinancieren en het risico op onverkochte voorraden.

Dit model heeft ook andere voordelen. Zo vermindert het de hoeveelheid afval en het verbruik van grondstoffen, wat goed is voor het milieu. En zorgt het voor een realistische productplanning en betere arbeidsomstandigheden. Daarnaast is het een statement tegen fast-fashion en duidelijk signaal dat het anders moet.

‘In feite is er maar een nadeel en dat is dat je als consument je impuls moet beheersen. Geen “voor 24:00 uur besteld morgen in huis”. Het vereist de bereidheid om een paar weken te wachten op een product dat echt ethisch en duurzaam is gemaakt.’

Binnen zeven dagen verkochten ze 269 paar en bereikten hiermee hun doel. De periode om te bestellen voor deze eerste batch sluit op 31 januari. Dus als je nog van de eerste batch wil profiteren moet je er snel bij zijn!

Benieuwd naar de schoenen van Nooch en/of wil je ook een paar? Klik op de link voor meer informatie!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie