MonDaily: nationale bijentelling

The Optimist 8 apr 2024 Natuur & Milieu

Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland.

De organisatoren van de Nationale Bijentelling – IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuur & Milieu en Naturalis Biodiversity Center – vragen dit jaar tien dagen aandacht voor de wilde bijensoorten in Nederland. Daarmee hopen ze op meer bekendheid voor de ongeveer 360 soorten wilde bijen in ons land. Daaronder vallen alle bijensoorten, behalve de honingbij. Zij worden door de mens verzorgd en zijn dus geen wilde bijen.

Landelijk bijenonderzoek

In tegenstelling tot eerdere edities waarin de telling in een weekend was, is het landelijke bijenonderzoek nu uitgebreid tot tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter (voorwaarde voor de bij om uit te vliegen) en hebben tellers meer mogelijkheid om mee te doen.

Deelnemers kunnen meedoen door in die tien dagen minstens één keer de wilde bijen in hun omgeving te tellen, maar vaker mag ook. Dat kan overal; in de tuin, op het balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Met behulp van het online telformulier en bijengidsje geven deelnemers de verschillende soorten bijen en hommels door. De onderzoekers vergelijken de gegevens met die van de voorgaande jaren en krijgen zo meer inzicht in hoe het gaat met de wilde bijen in ons land. Inschrijven kan op de website De Nationale Bijentelling.

Extra aandacht

De helft van de 360 wilde bijensoorten die in ons land voorkomen, zijn bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd. Er is veel aandacht nodig voor het beschermen van deze belangrijke bestuivers. ‘Iedereen die meetelt, draagt bij aan die bescherming’, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Die bescherming is essentieel, want wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving. ’80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten’, legt hij uit. ‘Dus hoe meer tellers hoe beter: zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie