MonDaily: #mountainsmatter

The Optimist 11 dec 2023 Natuur & Milieu

Vandaag (11 december) is het International Mountain Day. Ja, dit is de zoveelste dag die uitgeroepen is om aandacht te genereren, maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk van belang is om stil te staan bij de bergen van onze planeet, zelfs hier in de lage landen. De dag werd in 2003 voor het eerst georganiseerd door de VN. Sindsdien heeft elk jaar een eigen thema. Dit jaar: restoring mountain ecosystems.

De organisatie pakt nog net even de een na laatste dag van de COP28 mee. Hier zal het belang van onze bergen benadrukt worden. Want dat zijn ze, belangrijk: 27 procent van het land op aarde bestaat uit berglandschap en bijna 15 procent van de mensheid woont in bergebied. Onze bergen zijn onderhevig aan verandering. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat hun gletsjers smelten. Miljarden – ja echt miljarden – mensen en dieren zijn afhankelijk van het drinkwater dat vrijkomt als die gletsjers zomers smelten. Als er geen gletsjers meer zijn, zal dat voor veel mensen en dieren desastreus uitpakken. Daarnaast zijn de bergen ook onderhevig aan bijvoorbeeld mijnbouw, bosbranden en vervuiling.

Daarom is er dit jaar aandacht voor het herstellen van de ecosystemen waar wij zo afhankelijk van zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel kansen en mogelijkheden in het berggebied. Een gezond ecosysteem in onze bergen kan ten eerste bijdragen aan het opslaan van veel CO2. Ongeveer 40 procent van het bergebied bestaat uit bos. U weet het vast, maar om CO2 op een natuurlijke manier op te slaan moeten we planten, planten en nog eens planten.

Een gezond ecosysteem in de bergen betekent ook meer biodiversiteit, minder erosie en al met al betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Ook hier in de lage landen snappen we wel dat dit alles belangrijk is. De oproep op International Mountain Day is dan ook om dit besef uit te dragen.

Wilt u mee doen aan deze campagne, plaatst dan uw mooiste bergenfoto op social media met daaronder #mountainsmatter. Kijk op de site van de VN voor meer informatie over International Mountain Day.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie