MonDaily: een gezondere planeet door online aankopen?

The Optimist 3 jun 2024 Natuur & Milieu

In drie keer klikken je aankopen omzetten in natuurherstel, zo simpel kan het zijn. Naturefund is een nieuwe browserextensie die gemiddeld 6% van online aankopen, bij aangesloten winkels, in impactvolle initiatieven investeert.

Dave Kruizinga en Patrick van Kleef startten dit initiatief vanuit een missie om mensen met hun internetgedrag te laten bijdragen aan een groenere planeet. Het geld wordt geïnvesteerd in fondsen en stichtingen die zich inzetten voor de natuur, waaronder Justdiggit, Trees for All, Rainforest Trust en Het Idealenfonds.

Hoe werkt het?

Via naturefund.nl kan jij de browser extensie, ook wel add-on, toevoegen aan de webbrowser. De add-on herkent vervolgens wanneer jij in de zoekresultaten van Google een aangesloten winkel tegenkomt. Wanneer jij je op de website van een aangesloten winkel bevindt, volgt de keuze om Naturefund op de webpagina te activeren. Na het activeren verschijnt een pop-up met de melding welk percentage van de potentiële aankoop naar natuurherstel zal gaan. Gemiddeld genomen is de commissie 6% van het aankoopbedrag. Dit wordt betaald door de winkel, niet door de consument.

De betreffende winkel geeft door als er iets via Naturefund is gekocht. Maar door wie het is gekocht en wat het was, blijft onbekend. Je hoeft als gebruiker geen account aan te maken. De privacy van iedere internetgebruiker is goed geborgd en er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Inmiddels zijn 1500 winkels aangesloten en willen ze dit aantal verdubbelen voor eind 2024. Onder de aangesloten sites bevinden zich bedrijven als HEMA, Bever, Dille & Kamille, Thuisbezorgd.nl, Univé, O’Neill en Europarcs. Vooralsnog is de add-on alleen beschikbaar op desktops, Naturefund werkt nog aan een mobiele versie.

Verantwoordelijker consumeren

De twee founders geloven dat we slimmer moeten inspelen op bestaand consumentengedrag, zonder de consumptiemaatschappij verder aan te moedigen. Naturefund is op die visie gebouwd. Dave Kruizinga: ‘Naturefund is een oplossing die ons huidige gedrag laat bijdragen aan een gezonde planeet. Het is toegankelijk voor iedereen, ongeacht overtuigingen, context of financiële middelen.’ 75% van alle inkomsten die bij Naturefund binnenkomen gaat naar de natuur. De overige 25% is voor de operatie. Hiermee betalen ze de infrastructuur, doorontwikkeling, overheadkosten en zorgen ze dat ieders privacy geborgd is.

Op weg naar steward-owned

Om de missie te beschermen is een derde van de aandelen in handen van Stichting The Present Movement, een erkende stichting met ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) die als missie heeft om sociaal ondernemen normaal ondernemen te maken. Zodra Naturefund drie maanden op rij meer dan €100.000 omzet draait, starten ze de procedure om een steward-owned bedrijf te worden. Dat is een vorm waarbij zeggenschap los staat van eigendom. Zo zijn de aandeelhouders dienend aan het bedrijf en blijft de missie leidend. Dit volgt vanuit de overtuiging dat het primaire doel is om een initiatief te creëren dat bijdraagt aan een betere wereld.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie