MonDaily: de schoonheid van onze binnen- en buitenwereld

The Optimist 6 mei 2024 Zingeving

Dana Marshall schildert met fotografie de zichtbare en onzichtbare wereld om ons heen, de werkelijkheid achter de werkelijkheid. Kasteel Groeneveld toont van 9 juli tot en met 29 september 2024 een ruime selectie van haar werk, dat verrassend goed aansluit bij de mooie natuur in de directe omgeving van het landgoed.

Visual artist Dana Marshall toont met haar fotografie onze binnen- en buitenwereld in de tentoonstelling Expressive Nature. Licht, textuur, kleur, natuur en schittering vormen de ingrediënten. Het omarmen van de schoonheid van onvolmaaktheid en vergankelijkheid vormt de kern van haar werk. De beeldtaal die zij door de jaren heen heeft ontwikkeld, is gebaseerd op schilderkunst en collage.

Natuur naar binnen halen

In deze tentoonstelling komt de natuur letterlijk naar binnen. In de collages zijn bijvoorbeeld bladeren, takken en verweerd hout zichtbaar. Juist deze voorwerpen laten de toeschouwer de vergankelijkheid van het leven zien.

Vergankelijkheid

Vergankelijkheid is in de fotografie van Marshall een terugkerend thema. De authenticiteit van haar werk wordt gevoed door drie eenvoudige waarheden: niets is blijvend, niets is ooit afgerond en niets is volmaakt. En toch is het vruchtbaar, weelderig en overvloedig, en speelt met het raakvlak van bloei en verval. Deze benadering leidt tot verrassende fotografie die de kijker uitdaagt de diepere lagen van de afbeeldingen te ervaren.

Dana Marshall 

Marshall genoot haar opleiding onder meer aan The School of Visual Arts in New York City. Van 1989 – 1991 volgde zij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Sinds 1989 woont en werkt zij in Bussum. De hei en de bosrijke omgeving in de directe nabijheid vormen voor haar een belangrijke inspiratiebron. Werk van Dana Marshall wordt regelmatig tentoongesteld in deze regio. Ook maakt haar kunst deel uit van onder ander de collecties van The Tate Gallery en The Victoria and Albert Museum in Londen en The Museum of Modern Art in San Francisco.

Ontwikkeling van haar werk

Het werk van Dana Marshall drukt uit wie zij is. Zij beoefent en bestudeert het Tibetaans boeddhisme al meer dan 40 jaar. Deze levenswijze inspireert haar kunst. Uitgangspunt is niet het creëren van een mooi beeld, maar het bieden van een visuele ervaring – een blik op onze binnen- en buitenwereld. Door de jaren heen is haar werk meer minimalistisch geworden en expressiever van aard.

De tentoonstelling Expressive Nature is gedurende 9 juli tot en met 29 september 2024 van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur te zien in Kasteel Groeneveld.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie