MonDaily: De Nationale Klimaatweek – waar te beginnen?

The Optimist 30 okt 2023 Zingeving

Van 30 oktober tot 5 november is het Nationale Klimaatweek. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar het lijkt alsof het woord ‘klimaat’ elke dag wel een paar keer in mijn omgeving valt, maar vervelender nog, het woord slijt ook. Het is geen zelfstandig werkwoord meer, maar het wordt een bijvoegsel, een onopvallend begrip, de noodzaak vervliegt. Hebben we het woord te veel gebruikt? Geloven we het wel, of juist niet meer? Nu is er weer een hele week iets met klimaat. En is er ook een website vanuit de overheid opgetuigd.

De vraag is of we nog in beweging komen? Ja, misschien als we een te hoge energierekening krijgen. Maar worden we nog warm of koud van het begrip ‘klimaat’?

Ik geef toe, bij mij was er ook een houding van ja dat weet ik nu wel. Tot ik het boek De Klimaatalmanak in handen kreeg. Met als ondertitel ‘Het is nog niet te laat’.

Dit boek is geen opsomming van geen onheilsprofetieën, maar bestaat uit feiten. Feiten met tabellen, infographics, kaarten, bronnen en begrippen. Een bijzonder boek eigenlijk dat door honderden mensen overal op de wereld is geschreven en getekend. Michel Porro, de Nederlandse fotograaf, stelde het samen met Seth Godin.

Seth Godin, de bekende strateeg op marketinggebied en vooral bekend als auteur, dacht: als we nu eens veel, heel veel mensen vragen om mee te denken om een boek te maken, een almanak, en al die gegevens die er toch al liggen samen te verzamelen. Gewoon een boek waarin we vertellen hoe het is met het klimaat, waar we op af kachelen als we niks doen, en vooral ook waar we kunnen veranderen. Precies het goede boek om in deze Klimaatweek dan maar eens te lezen.

En dat komt goed uit, want juist in deze Klimaatweek komt Optimist magazine met een actie: als je je nu abonneert dan krijg je het boek cadeau en gratis thuisgestuurd. Deze actie duurt de hele maand november. Een beter begin is er niet.

 

(geschreven door Ron van Es)

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie