MonDaily: De Betekenis Boekenclub en Morele Ambitie

The Optimist 27 mei 2024 Samenleving

Het is de afgelopen maanden misschien wel het meest besproken boek in Nederland geweest. We hebben het natuurlijk over Morele Ambitie van Rutger Bregman. Heb je het al in huis? Al gelezen misschien?

Met het boek ‘Morele Ambitie’ heeft Rutger Bregman een flinke steen in de vijver gegooid. Het is tijd dat mensen in zogenaamde bullshit jobs daar opstappen en hun geweten gaan volgen om in de wereld iets te gaan doen van echte waarde. Die boodschap heeft hij flink geëtaleerd op televisie en in interviews in kranten.

Verandering is nodig

Natuurlijk valt er wat af te dingen op de woorden van Bregman, maar wat we allemaal weten, en van dichtbij meemaken, is dat er een verandering moet komen. Deze liminale fase (de tussenruimte) geeft genoeg discussie, kansen, weerwerk om het gesprek aan te gaan om die verandering vorm te gaan geven. Hoe dan ook, in welke vorm dan ook. Want dat er nu iets moet gebeuren, in welke job je ook zit en/of vastgelopen in het systeem, dat is toch wel duidelijk. Maar de wat en de hoe, dat zijn dan nu de vragen.

De Betekenis Boekenclub

In het kader van het nieuwe initiatief -De Betekenis Boekenclub – gaan we in de eerste editie aan de slag met het boek ‘Morele Ambitie’ van Rutger Bregman. In de ochtend neemt Ron van Es je mee in persoonlijke reflecties. Wat heb je er eigenlijk aan? Een dieper nadenken over het boek. Waar schuurde het, wat las je precies, waar gaat het dan over jou? Dat nadenken helpt je om het boek echt te laten nestelen in je hoofd en hart.

In de middag gaan we heel praktisch en concreet de slag. Dan komen er vragen voorbij zoals: wat wil je ermee gaan doen? Waar zet het je toe aan? Hoe helpt het boek je te bewegen? Waar geeft het ruimte in je denken?

Praktische informatie

Dit alles in de rustgevende setting van het Dominicanen Klooster in Huissen. De eerste editie zal plaatsvinden op zaterdag 21 september van 10:00 tot 16:00 uur. De lunch word verzorgt en de kosten bedragen in totaal 45 euro. We hopen jou die zaterdag ook te zien, meer informatie vind je op de site van Optimist Magazine Online.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie