MonDaily: D/DOCK bestaat twintig jaar

The Optimist 19 feb 2024 Samenleving

Ontwerpstudio D/DOCK bestaat twintig jaar. Dat is best een mijlpaal. Ze begonnen midden in de financiële crisis, maar toch was het bedrijf in staat om zichzelf op te bouwen en impact te maken. Medeoprichter Edward van der Poll en director partner Thomas van Leeuwen kijken terug op de afgelopen jaren én werpen een blik op de toekomst.

‘Ik zeg altijd dat we eigenlijk al twintig jaar in een identiteitscrisis zitten’, zegt Thomas lachend. D/DOCK heeft altijd al meer willen zijn dan een “gewone” ontwerpstudio. ‘Hetgeen dat wij doen is ontwerpen, maar onze missie is om een verschil te maken in de wereld. Ontwerpen is dus eigenlijk ons gereedschap.’ Edward vertelt dat “het verschil maken” er vanaf de start van D/DOCK al in zat. ‘Destijds deden wij veel ontwerpprojecten in de zorg.’

D/DOCK is tegenwoordig in veel meer sectoren actief. Maar hoe maken ze nu eigenlijk impact met hun ontwerpen? Neem het onderwijs. Scholen zijn vaak behoorlijk traditionele gebouwen. Thomas vraagt zich af of dat is wat leerlingen tegenwoordig nodig hebben. ‘Wij kijken of wij iets aan het ontwerp van die scholen kunnen doen om een betere leeromgeving te creëren.’ D/DOCK kijkt dus niet alleen of een ontwerp er “goed” uitziet, maar focust ook op architectuur en interieur met een functie.

Zo vinden ze het ook belangrijk om te kijken naar de functies van gebouwen en of we die efficiënter kunnen gebruiken. ‘Onze toekomstdroom is om veel meer gebouwen meer functies te geven dan dat ze nu hebben.’ Dat noemen ze blended use. ‘Met name kantoorpanden hebben vaak alleen een functie tussen acht en vijf, daarna zijn het lege gebouwen. Wij vinden dat doodzonde’, aldus Edward.

Nog niet zo lang geleden toverde D/DOCK het Zandkasteel in Amsterdam-Zuidoost om tot een multifunctioneel pand. En ook hun thuisbasis het gebouw DB55 (dat voor iedereen te bezoeken is) is een goed voorbeeld van blended use. Edward vertelt dat hun pand een soort pilot was. ‘Ons pand heeft na vijf uur ook een functie. Er worden sportlessen gegeven, er zit een restaurant, er is ruimte voor vertoningen van films.’ Deze ideeën en de visies zijn nog nieuw, dus er wordt volop geëxperimenteerd, maar de twee heren zijn ervan overtuigd dat dit soort gebouwen toekomst hebben.

Thomas en Edward waren ook te gast in onze radio-uitzending van afgelopen woensdag. Luister het terug door op de link te klikken!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie