Deze stad wordt digitaal herbouwd

The Optimist 13 mei 2018 Samenleving

De Somalische stad Mogadishu is vrijwel compleet verwoest. De afgelopen twintig jaar burgeroorlog heeft een groot deel van de bevolking verjaagd naar alle uithoeken van de wereld. Ooit was het een prachtige badplaats met een schitterende kathedraal, eeuwenoude moskeeën en luxe hotels. Nu is alleen nog de lege huls over, waar alleen nog een verwoeste bevolking resteert.

Somalische architectuur

Maar een nieuw initiatief wil de geschiedenis herstellen en de architectuur nieuw leven in blazen door de monumenten en ruïnes digitaal te renoveren. Het project, Somali Architecture (SA) genoemd, wordt geleid door architectuurstudenten die in Groot-Brittannië, Italië en de VS wonen. Hun doel is om opnieuw een voorstelling te maken van hoe Mogadishu ooit functioneerde als een moderne Afrikaanse hoofdstad. Daarmee kunnen ze het publiek helpen te ervaren hoe relevant de politieke, culturele en historische beelden en gebouwen ooit waren.

Yusuf Shegow, een van de initiatiefnemers, zegt dat hij de inspiratie voor het project vond in een les waarin hij digitale kaarten van de stad Manchester in Groot-Brittannië moest maken. Daarbij moest hij de stad waar hij woont ook namaken. Het proces van onderzoek, natekenen en reproduceren leerde hem dat het mogelijk is de geschiedenis te herleven. Misschien niet fysiek, maar wel virtueel.

Mogadishu herbouwen

‘Ik wil dat we van ons verleden leren’, reageert Shegow. Hij verliet Somalië op jonge leeftijd toen de burgeroorlog uitbrak. ‘Door deze gebouwen te herbouwen was zowel een leerproces als een emotioneel verlangen naar een thuis dat ik nooit heb gehad. Ik verliet mijn huis, maar het verliet mij nooit.’ Tot op heden hebben hij en zijn team vijftien 3D modellen gemaakt waaronder het voormalig parlementsgebouw, het nationaal theater, het monument voor de onbekende soldaat en de vuurtoren van Mogadishu.

De geanimeerde digitale reconstructies komen op een moment waarop Somalië een politieke, economische en technologische transformatie ondergaat. Nu er een fractie van vrede lijkt te ontstaan, bezoeken buitenlandse toeristen het land om de sporen van de burgeroorlog met eigen ogen te zien. En om te zien wat er nog over is van de historische monumenten zoals degene die Shegow maakt. Sommige herdenkingslocaties en overheidskantoren zijn inmiddels zelfs gerenoveerd. Ook is er een monument opgericht om de slachtoffers te herdenken van een bijzonder brute aanslag die een jaar geleden plaatsvond.

Shegow hoopt in juli een expositie te kunnen houden met alle virtuele modellen die hij en zijn team hebben gemaakt. Zo hoopt hij meer aandacht te krijgen voor de herbouw van Mogadishu. Hij wil ook de overheid betrekken zodat die een duurzamere stadsplanning kan maken en bovendien de blijvende elementen van de nieuwe architectuur in gedachten zullen houden. Dat is volgens hem belangrijk, met name omdat veel Somaliërs proberen het verleden te begrijpen om zich een toekomst voor te kunnen stellen. ‘Er is hoop’ besluit hij.

Wilt u het werk van Shegow ook zien? Dat kan via deze link

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie