Moestuinieren op het dak dankzij CO2-uitstoot

The Optimist 8 nov 2022 Natuur & Milieu

Van steeds meer gebouwen in de stad worden de daken benut als (moes)tuin. Hoewel dit uitdagende plekken zijn om succesvol te tuinieren, toont onderzoek aan dat een ventilatiesysteem de oogst kan vergroten – en dan vooral van spinazie.

(Moes)tuinieren op het dak

Op vele daken ter wereld zijn er tegenwoordig moestuinen te vinden. Hoewel groene daken bijdragen aan de luchtkwaliteit en ons kunnen voorzien van voedsel, vormen de groeiomstandigheden meestal een uitdaging. Zo zijn planten op het dak vaak kleiner en minder gezond door een grotere zonnestraling, meer wind en een droge grond.

Bemesten met CO2

Om gewassen op het dak een handje te helpen, ontwikkelden onderzoekers van de Boston Universiteit ventilatiesystemen die dienstdoen als bemester. Hun ventilatiesystemen vangen CO2 af uit de gebouwen, en laten dit op het dak weer vrij over de gewassen.

Gigantische spinazie

Spinazie is zo’n eetbaar gewas dat tijdens het groeiproces gevoelig is voor CO2. De onderzoekers plaatsten deze plantjes daarom op het dak, naast de uitlaat van de CO2-ventilator. Ook werd er spinazie geplaatst naast de gewone luchtafvoer, als controlegroep. Met als resultaat: de spinazie die werd blootgesteld aan hogere niveaus van CO2 groeide tot wel vier keer zo groot.

Dakboerderij

Voordat het systeem wereldwijd kan worden ingezet, is er nog werk aan de winkel, vertelt onderzoeker dr. Sarabeth Buckely. Zo beinvloedt de windsnelheid op het dak nog steeds het groeiproces, ook met CO2 als meststof. Hierop moet het ventilatiesysteem worden aangepast. ‘We hopen dat dit kan leiden tot steeds meer daktuinen en boerderijen. Deze kennen vele sociale- en milieuvoordelen, zoals energiebesparingen voor het gebouw, minder CO2-uitstoot, klimaatverbetering, het afkoelen van de stad, lokale voedselproductie, samenwerken van mensen, esthetiek en voordelen voor de mentale gezondheid’, aldus Buckley.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie