Mobieltjes als wapens tegen corona

The Optimist 3 jun 2020 Gezondheid

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon waarop ze allerlei mobiele spellen spelen. Misschien speel je wel Wordfeud en Candy Crush of speel je Pokemon Go en Angry Birds. Een naam die wat minder bekend klinkt is Wanji, terwijl dit spel mensen in Afrika helpt om zichzelf tegen corona te beschermen.

Als je over Afrikaanse landen zoals Ghana, Tanzania en Uganda zegt dat ze nog niet helemaal klaar waren voor een virus zoals corona, overdrijf je zeker niet. In deze landen eten mensen bijvoorbeeld veel met de hand en ook het gezondheidsstelsel is niet ver genoeg ontwikkeld om mensen met het virus om te leren gaan. Een alternatief is dus nodig om de schade te beperken en de non-profit Peripheral Vision International en provider Viamo springen hiervoor in de bres. Met in het achterhoofd de kennis dat veel mensen in deze landen wel een telefoon hebben, creëerden zij een gratis telefoonnummer, dat met ‘interactive voice response’-technologie mensen met het virus leert omgaan.

Het spel, dat doet denken aan een kies-je-eigen-avontuur-boek uit de jaren 80, presenteert de spelers (in hun eigen taal natuurlijk) met keuzes. Een voorbeeld: ‘je loopt door de supermarkt en voelt dat je ogen beginnen te kriebelen. Moet je ze krabben of moet je aanraking met je ogen weerstaan? Toets 1 om te krabben. Toets 3 om te weerstaan.’ Dat lijkt misschien een simpele keuze, maar kan in deze landen levens redden. Dit is niet het eerste spel van de makers. Eerder maakten ze al mobiele spellen over seksuele educatie, huiselijk geweld en landbouw. Tot nu toe zijn hun spellen een succes. Al voor hun coronaspel haalden ze meer dan 750.000 unieke bellers binnen in negen maanden.

Bron: Positive.News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie