The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
The Optimist schreef onlangs al dat het goed voor het milieu is om ook af en toe vlees over te slaan. Ook voedselfabrikanten spelen hier steeds meer op in. Zo kun je binnenkort proeven hoe een plantaardig biefstuk smaakt. De biefstuk, die honderd procent plantaardig is, is van Vivera en ligt halverwege juni in de schappen van Coop, een supermarkt die de ontwikkeling van vleesvervangers aanmoedigt.
Vivera brengt al sinds 1990 vegetarische producten op de markt. Zij vinden het belangrijk dat je kunt variëren en laten dit dan ook graag zien in het assortiment dat zij aanbieden. Het biefstuk op plantaardige basis kon dan ook niet meer uitblijven en is zelfs het eerste 100 procent plantaardige biefstuk ter wereld dat in productie gaat.
De biefstuk, die enkel uit plantaardige ingrediënten bestaat, zoals soja en tarwe, ligt niet alleen in Nederland binnenkort in de supermarkt. Ook in de Britse supermarktketen Tesco zal het plantaardige biefstukje binnenkort zijn plekje vinden. De biefstuk is niet alleen geschikt voor flexitariërs en vegetariërs. Ook ook veganisten kunnen de burger eten omdat er geen enkel dierlijk ingrediënt zoals ei of melkbestanddelen in zit.
Met het aanbod in vegetarische producten hoopt supermarktketen Coop samen met zijn leveranciers een verschil te maken voor een duurzamere maatschappij en leefomgeving. Dit doen zij door hun aandacht onder andere te richten op een gezonde en gevarieerde leefstijl én tevens op het verlagen van de milieu-impact. Door het aanbieden van vleesvervangers is er meer keuze voor de mensen die geen of minder vlees willen eten. De supermarktketen is dan ook de eerste Nederlandse supermarkt die vorig jaar voor koos voor een landelijke tv-campagne gericht op ‘vegetarische kiloknallers’.
Zou jij voor dit stukje vegetarisch biefstuk kiezen? Of hou je het liever bij andere vegetarische producten óf juist een echt stukje biefstuk?
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wordt deze vleesvervanger gemaakt van soya . Dan is het het net zo slecht hier worden complete regenwouden voor gekapt en daar wordt dan soya op verbouwd.
Ik vraag mij af wat beter is. Bomen zetten CO2 om in zuurstof fus door de regenwouden te kappen venietigen we ons zelf
Goede zaak voor het milieu en dierenwelzijn die vleesvervangers, maar of het zo gezond is voor de gebruiker is de vraag, want behalve de prima voedingsstoffen bevatten de meeste vleesvervangers heel erg veel zout! (tot wel 2 gram NaCl per portie)
Zo super is het niet . een groot deel van de mensen kan niet tegen tarwe en/soja.
Beste J. Bakelaar,
Daar heb je een sterk punt te pakken. Deze biefstuk bevat overigens 1,4 gram zout per 100 gram. Een portie is 75 gram, waarmee je dus op 1 gram of 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Nog steeds veel, maar gelukkig geen 2 gram.
Beste Alma,
Deze biefstuk wordt gemaakt van gerehydrateerde soja- en tarwe-eiwtten. En inderdaad, de sojateelt is heel schadelijk voor het regenwoud. Of het effect van sojateelt erger is dan dat van veeteelt weet ik niet. Misschien leuk om ons eens in te verdiepen. Bedankt voor de tip!