MKB spreekt zich uit voor vrije samenleving

The Optimist 24 sep 2021 Samenleving

Op 25 september gaat Nederland verder open met een coronatoegangsbewijs. MKB-bedrijven spreken zich uit voor een vrije samenleving waarin niemand wordt buitengesloten. Zijn er nog andere manieren om een tweedeling door de coronapas te stoppen?

Volgens de Rijksoverheid zijn er genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen per 25 september 2021 te versoepelen. Anderhalve meter afstand houden is dan niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen stelt het kabinet het laten zien van een coronatoegangsbewijs verplicht. Als reactie hierop laten duizenden ondernemers weten dat bij hen iedereen altijd welkom is.

Vrije samenleving

Bedrijven die zich willen uitspreken voor een vrije samenleving kunnen terecht bij het platform Keuze Vrij Bij Mij en het zakelijke netwerk beUnited. Oprichters Olaf Weller (Keuze Vrij Bij Mij) en Pancras Pouw (beUnited): ‘Nu miljoenen mensen op basis van individuele keuzes over lichaam en gezondheid worden uitgesloten van deelname aan de maatschappij, wordt het tijd voor ondernemers te laten zien dat men staat voor een samenleving zonder polarisatie en medische discriminatie.’ Volgens Weller spreken steeds meer ondernemers zich uit voor een vrije samenleving zonder medische apartheid. Met zijn platform brengt hij het aanbod in kaart waar iedereen altijd welkom is. Inmiddels staan er duizenden MKB-bedrijven, zzp’ers, dienst- en zorgverleners geregistreerd.

Alternatieve oplossing

Tegelijkertijd zijn er geluiden uit o.a. de medische sector die het gebruik van de coronapas toejuichen, omwille van de volksgezondheid. Een praktische punt hierbij is dat handhaving vraagt om de inzet van duizenden extra BOA’s. Dus hoe haalbaar en wenselijk dat is, blijft de vraag. Bovendien is er volgens professor Jaap Goudsmit, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan Harvard T.H.Chan School of Public Health een andere, slimmere manier om een tweedeling in de maatschappij door het gebruik van de coronapas tegen te gaan. Hij stelt voor om de bijbehorende identificatieplicht af te schaffen en iedereen de keuze te geven uit twee opties: óf gevaccineerd zijn óf met een simpele test aantonen dat je antistoffen in je bloed hebt.

‘Hef de identificatieplicht op’

In een opinie-artikel in de Volkskrant schrijft hij deze week: ‘Zolang niet iedereen besmet is geweest dan wel gevaccineerd is, moet er gehandhaafd worden, maar dat wordt een stuk eenvoudiger als deze veranderingen in de coronapas in het vooruitzicht worden gesteld dan wel ingevoerd. Ten eerste het opheffen van de identificatieplicht, en ten tweede de vervanging van de virustest door een serologische test. Dan is de tweedeling in de maatschappij waar sommigen zo bang voor zijn, niet meer aan de orde. Het gaat dan namelijk om dezelfde vraag voor iedereen: of je nog steeds tegen het coronavirus beschermd bent.’

Bron: Keuze Vrij Bij Mij
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie