Mindful met thee

The Optimist 25 sep 2017 Zingeving

De wetenschap dat een mindfulnessmeditatie goed is om de dag te starten is niets nieuws. Toch zien veel mensen op tegen een half uur lang op de ademhaling concentreren. Het is saai, de houding wordt onprettig en eigenlijk hebben we nog heel veel andere dingen te doen. Gelukkig is er een makkelijke manier om te mediteren: met thee.

Mindfulness biedt beoefenaars de mogelijkheid van elk moment even een mindfulmoment te maken. Een voorbeeld daarvan is het theedrinken. Een moment dat al eeuwen hiervoor wordt gebruikt.

Drinken als een theegod

In vroegere tijden was het inschenken en drinken van thee in het oosten een bijzonder moment. Het was een (bijna) heilige ceremonie waarbij het brouwen, inschenken en opdrinken omgeven was door traditie. Alles kreeg aandacht, elk aspect was belangrijk. De Chinese Lu Yu werd, meer dan duizend jaar geleden, zelfs een theegod genoemd. Een titel die hij verdiende omdat hij het contact met mensen ook legde met de natuur en de elementen. Hij zag die letterlijk terug in thee, water als begin, hout als theeblad, vuur voor het koken en aarde voor de beker waar hij uit dronk. Bij elke stap was hij doordrongen van het contact dat hij maakte.

Tegenwoordig zijn we een stuk minder verbonden met die elementen. Maar waarom eigenlijk? Vuur is de waterkoker en hout is een theezakje geworden, maar ook wij kunnen nog steeds contact leggen en bewust zijn van onze handelingen. We richten onze aandacht op wat we doen, in plaats van op wat we allemaal nog zouden moeten doen. Theezetten biedt de mogelijkheid zelf controle te hebben over onze geest. Het kan ons concentratievermogen trainen. En theezetten is niet omgeven met oordelen, onvriendelijkheid of doelloosheid, waardoor we direct op een simpele manier compassie en acceptatie aanleren.

De website yogisan.nl adviseert veertien stappen bij het mindful zetten van thee:

  1. 1. Richt je aandacht op het geluid van water in de ketel: hoor het ruisen en borrelen. Zie je de stoom die omhoog kringelt? Schudt de ketel door het kokende water?
  2. 2. Word je gewaar van je omgeving. Van het contact van je zitvlak met de stoel, of als je staat van het gewicht van je voeten op de grond.
  3. 3. Schenk de thee in en observeer hoe de kleur van het water verandert door het theezakje. Wanneer je geest afdwaalt, richt je aandacht dan opnieuw op je zintuiglijke waarneming.
  4. 4. Als je het theezakje het water uittilt met een lepel, probeer dan de aanraking van de steel van de lepel met je vingers op te merken, en het gewicht van het zakje terwijl je dit weglegt of in de afvalbak doet. Wees bewust van neigingen om dit op de automatische piloot te doen.
  5. 5. Als je melk en suiker neemt: heb je ze werkelijk nodig? Hoe weet je dat?
  6. 6. Merk op hoe de kop opwarmt. Hoe voelen je handen terwijl ze de mok vasthouden?
  7. 7. Wacht geduldig tot de thee op drink-temperatuur is, blaas eventueel rustig om de thee af te doen koelen.
  8. 8. Breng de kop naar je lippen. Merk op hoe je hand en arm precies weten hoe ze moeten bewegen.
  9. 9. Neem een slokje thee. Slik het niet meteen door, maar bekijk of je de smaak je tong kan doen prikkelen. Je kunt de vloeistof zachtjes door je mond bewegen. Hoe smaakt dit? Hoe voelt dit? Probeer zoveel mogelijk zintuigen in te zetten. En hoe reageert je geest op deze sensaties? Vind je het lekker of niet? Lukt het om oordelen te laten varen?
  10. 10. Als je besluit om de thee door te slikken, probeer dan op te merken hoe je tot deze keuze komt. Bewust, of op de automaat? Wees bewust van het gevoel van doorslikken, met de reflexen in je mond en keel, totdat de thee in de maag terecht komt. Hoe voelt dat?
  11. 11. Merk op hoe de thee aan je aandacht ontsnapt en oplost. Gebeurt dat op een aanwijsbaar moment?
  12. 12. Pauzeer. Word je gewaar van gevoelens, irritaties, een neiging tot haast, of vredige gedachten. Voel je ze op een specifieke plek in je lichaam? Verschuift je aandacht naar andere gedachten, buiten het hier en nu? Neem het waar en probeer het niet toe te juichen of af te keuren.
  13. 13. Kijk om je heen. Probeer alleen maar te zien, zonder je vast te klampen aan oordeel of associaties.
  14. 14. Breng nu je aandacht weer naar de kop in je hand. Is er iets veranderd? Voelt de kop minder warm aan? Keer terug naar stap 8 en probeer bewust te blijven van de aspecten.

Natuurlijk hoef je deze stappen niet strikt te volgen. Het belangrijkste is dat je jezelf opent voor deze oefening en gewaar wordt van de rijkdom aan details die schuilgaat in elke alledaagse activiteit.

Namasthee!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.